Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gadafijeve posljednje riječi:

'Bože spriječi ovo! Razlikujete li dobro od lošeg?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvor agencije Reuters u libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću kaže kako su Gadafija žestoko tukli kad je uhvaćen te potom ubili.

Moamer Gadafi, nekoliko desetina vjernih tjelohranitelja i zapovjednik sada nepostojeće vojske Abu Bakr Yunis Jabr, krenuli su prekjučer u zoru konvojem od 60 vozila iz njegovog rodnog grada Sirta, prema zapadu, ali nisu daleko stigli, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasti presrele kradljivce Pronađeno Gadafijevo blago: 20 tona zlata i 80 milijuna eura Slika nije dostupna Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda 'Gadafijeva smrt bi mogla biti ratni zločin'

Francuski avioni počeli su gađati taj konvoj već ujutro, u blizini Sirta. Još uvijek je otvoreno pitanje kako je točno umro 'diktator', a razgovori koji su vođeni odvojeno s raznim očevicima pomažu u dobivanju bar neke slike Gadafijevih posljednjih trenutaka. Gadafi je bio živ kad je uhvaćen i govorio je, krvavog lica: 'Bože zabrani ovo. Razlikujete li dobro od lošeg?'

'Zarobili su ga živog i dok su ga odvodili, tukli su ga, a zatim ubili', rekao je Reutersu viši izvor libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta, što je u suprotnosti s priopćenjem predsjednika prijelazne libijske vlade Mahmuda Džibrila, prema kojem je Gadafi podlegao ranjavanja metkom u glavu, u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristaša.

Džibril je naglasio da nije izdana naredba da se Gadafi ubije, da je bio živ kada je odvezen iz Sirta i da je umro nekoliko minuta prije nego što je stigao do bolnice. U bombardiranju francuskih aviona izgorjelo je 11 vozila, a malo dalje su pogođena još tri vozila i sedam kamioneta.

Ukupno je pronađeno 95 tijela. Neki su živi izgorjeli u vozilima, neki su ostali bez ruku ili nogu, neki su ubijeni mecima, a neki doslovce presječeni na dva dijela. Prema riječima raznih očevidaca, Gadafi je preživo ovaj masakr i sa šačicom ljudi pobjegao do nekog drveća gdje su se sakrili u dvije kanalizacijske cijevi.

Za sada, piše Reuters, postoji nekoliko verzija Gadafijevog ranjavanja. Prema nekima je ranjen odmah u ruku i u leđa, a zatim ga je navodno jedan od njegovih tjelohranitelja greškom pogodio u prsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene