Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti na jugu Libije pronašle su u pustinji i iskopale dvadeset tona zlata i 80 milijuna eura. Lokalni list Barniq piše kako se vjeruje da su pripadali pokojnom libijskom vođi Moameru Gadafiju.


Zlato je otkriveno nakon što su vlasti presrele dvojicu lovaca na zlato koji su pokušavali stupiti u kontakt s Gadafijevim lojalistima. Vlasti su do tada već u blizini sela Hun pronašle desetak zlatnih poluga. Avioni s detektorima za metal kruže i dalje iznad pustinje da zlato ne bi nestalo u rukama plaćenika i avanturista. Njihov zadatak je da pretraže i najzabačeniji kutak pustinje.

Vezani članci Slika nije dostupna NATO završava libijsku misiju 31. listopada Slika nije dostupna Obama: Gadafijeva smrt je poruka diktatorima

>> 'Gadafijeva smrt bi mogla biti ratni zločin'

Vjeruje se da je ovo dio Gadafijevog bogatstva koje je povukao iz nacionalne banke prije bijega iz Tripolija. Vlasti smatraju da su u pustinji skrivene još četiri tone zlata i oko pola milijarde dolara. Iako se vrijednost imovine Moamera Gadafija izražava različitim brojkama, neki procjenjuju da je riječ o otprilike 85 milijardi eura. Međutim, libijski dužnosnici tvrde da je ona vrijedna čak 200 milijardi dolara.

Lovci na Gadafijevo zlato su opremljeni najmodernijim uređajima za detektiranje plemenitih metala i uspješno se kriju od vladinih špijuna.