Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva arapska lista i televizija Al Jazeera objavili su da libijski vođa Moamer Gadafi pokušava postići sporazum s pobunjenicima, koji bi mu omogućio dostojanstven odlazak s dužnosti, ali je njegova prva ponuda navodno odbijena.


>Al Jazeera je javila da je Gadafi predložio libijskom nacionalnom vijeću, oporbenom tijelu koje kontrolira veći dio istoka Libije, sastanak parlamenta koji bi mu omogućio napuštanje dužnosti uz određena jamstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Libija: Snage prijelaznog vijeća tvrde da su ušli u Sirt Slika nije dostupna Libijski pobunjenici napreduju prema Bani Validu i Sirtu

>> Libija u kaosu, pobunjenička uporišta i dalje neosvojena

Gadafi je navodno zatražio zajamčenu sigurnost za sebe i svoju obitelj, jamstvo da nikome od njih neće biti suđeno i zadržavanje imovine i novca. Izvori bliski nacionalnom vijeću za tu su panarapsku televiziji rekli da je ponuda odbijena, jer bi Gadafiju omogućila častan odstup, a to bi pak obezvrijedilo njegove žrtve.

Traži sigurno utočište

Arapski listovi Ašrak al-Avsat i dnevnik Al-Bajan također su objavili da Gadafi pokušava pronaći izlaz. Pozivajući se na izvore bliske njegovom najužem krugu, listovi navode da je Gadafi počeo tražiti sigurno utočište izvan Libije i da je u kontaktu s neki afričkim i arapskim zemljama.Jedan od Gadafijevih sinova, bivši profesionalni nogometaš Sadi, izjavio je u ponedjeljak navečer za televiziju Al-Arabiju da njegov otac još nije poslao vojsku u puni napad protiv pobunjenika. 'Vojska je dosad intervenirala samo da zaštiti osjetljiva mjesta. Kada bi dobila zapovijed za puni napad izbio bi građanski rat', rekao je Sadi Gadafi, rekavši da njegov otac to ne želi. Upozorio je da zemlja ne može biti bez svoga čelnika jer bi se pretvorila u novu Somaliju i naglasio da mu otac neće odstupiti.

Priprema zone zabrane leta

U međuvremenu je objavljeno kako francuski i britanski diplomati pripremaju nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije, koji bi trebali podastrijeti Vijeću sigurnosti ovog tjedna. U Libiji su Gadafijeve snage okružile dva zapadna grada Misratu i Zaviju, ali tijekom noći nije bilo novih sukoba. UN-ova koordinatorica za humanitarnu pomoć Valerie Amos izjavila je da se u zemlji nalazi oko milijun domaćih izbjeglica i da im hitno treba pomoć.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je ponovo upozorio da Zapad razmatra sve opcije u Libiji, uključujući i moguću vojnu intervenciju, dok je Moskva je protiv svake strane vojne intervencije u Libiji, prenijela je državna novinska agencija RIA Novosti riječi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. (Hina)