Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi govor libijskog vođe

Gadafi: Zapad kuje zavjeru protiv Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski čelnik Moamer Gadafi optužio je Zapad da 'kuje zavjeru' protiv njegove zemlje kako bi kontrolirao naftna polja, a domaće pobunjenike nazvao 'izdajicama' u govoru koji je jutros emitirala libijska državna televizija.

Gadafi, izoliran i pod pritiskom da napusti vlast, pozvao je Libijce da se čuvaju SAD-a, V. Britanije i Francuske koje, po njemu, 'profitiraju onim što se događa u nekim područjima u zemlji'. Istaknuo je da su naftna bogatstva Libije uzrok eskalacije nasilja. 'Ljubomorni su na Libijce, mali narod koji živi na velikoj površini, ima naftu i žive sretno i u sigurnosti, visoko podignute glave'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice libijskog rata Rusija poručila Zapadu: Rekli smo vam da ne dirate Gadafija Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu

>> Gadafi želi odstupiti časno, pobunjenici ne pristaju

'Kolonijalističke zemlje skovale su zavjeru da ponize libijski narod i uzmu naftu', rekao je Gadafi. Ponovno je optužio Al Kaidu da stoji iza pobune koja potresa njegov režim od 15. veljače, i pozvao 'stanovnike Bengazija', glavnog uporišta pobunjenika, da 'oslobode' grad. Svog bivšeg ministra pravosuđa Mustafu Abdela Džalila, koji vodi oporbeno libijsko nacionalno vijeće u Bengaziju, nazvao je 'izdajnikom koji je pozvao Britance da okupiraju Bengazi'.

Razgovarao s papandreuom

U međuvremenu su ured grčkog premijera i libijska novinska agencija Jana objavili da je jučer došlo do telefonskog razgovora između Georgea Papandreua i Gadafija na libijsku inicijativu. Papandreu, po grčkom priopćenju, pozvao je Gadafija da doprinese mirnom rješavanju sukoba i humanitarne krize u Libiji.

Agencija Jana navodi da je Gadafi pozvao Grčku, svoju prijateljsku zemlju, da prenese poruku Europskoj uniji da se suzdrži od bilo kakva napada na njegovu zemlju. Libijski ustanici su u srijedu ujutro objavili da su se tenkovi Gadafijevih snaga sasvim približili središtu Zavije, grada 50 kilometara zapadno od Tripolija, i da kontroliraju grad izuzev strogog centra koji je u potpunom okruženju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene