165421
165421
165421
165421
165421

Gadafi želi odstupiti časno, pobunjenici ne pristaju

  • , 08.03.2011., 08:14
  • Autor:
  • komentara

Dva arapska lista i televizija Al Jazeera objavili su da libijski vođa Moamer Gadafi pokušava postići sporazum s pobunjenicima, koji bi mu omogućio dostojanstven odlazak s dužnosti, ali je njegova prva ponuda navodno odbijena.

 
 
 
 

>Al Jazeera je javila da je Gadafi predložio libijskom nacionalnom vijeću, oporbenom tijelu koje kontrolira veći dio istoka Libije, sastanak parlamenta koji bi mu omogućio napuštanje dužnosti uz određena jamstva.

>> Libija u kaosu, pobunjenička uporišta i dalje neosvojena

Gadafi je navodno zatražio zajamčenu sigurnost za sebe i svoju obitelj, jamstvo da nikome od njih neće biti suđeno i zadržavanje imovine i novca. Izvori bliski nacionalnom vijeću za tu su panarapsku televiziji rekli da je ponuda odbijena, jer bi Gadafiju omogućila častan odstup, a to bi pak obezvrijedilo njegove žrtve.

Traži sigurno utočište

Arapski listovi Ašrak al-Avsat i dnevnik Al-Bajan također su objavili da Gadafi pokušava pronaći izlaz. Pozivajući se na izvore bliske njegovom najužem krugu, listovi navode da je Gadafi počeo tražiti sigurno utočište izvan Libije i da je u kontaktu s neki afričkim i arapskim zemljama.Jedan od Gadafijevih sinova, bivši profesionalni nogometaš Sadi, izjavio je u ponedjeljak navečer za televiziju Al-Arabiju da njegov otac još nije poslao vojsku u puni napad protiv pobunjenika. 'Vojska je dosad intervenirala samo da zaštiti osjetljiva mjesta. Kada bi dobila zapovijed za puni napad izbio bi građanski rat', rekao je Sadi Gadafi, rekavši da njegov otac to ne želi. Upozorio je da zemlja ne može biti bez svoga čelnika jer bi se pretvorila u novu Somaliju i naglasio da mu otac neće odstupiti.

Priprema zone zabrane leta

U međuvremenu je objavljeno kako francuski i britanski diplomati pripremaju nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije, koji bi trebali podastrijeti Vijeću sigurnosti ovog tjedna. U Libiji su Gadafijeve snage okružile dva zapadna grada Misratu i Zaviju, ali tijekom noći nije bilo novih sukoba. UN-ova koordinatorica za humanitarnu pomoć Valerie Amos izjavila je da se u zemlji nalazi oko milijun domaćih izbjeglica i da im hitno treba pomoć.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je ponovo upozorio da Zapad razmatra sve opcije u Libiji, uključujući i moguću vojnu intervenciju, dok je Moskva je protiv svake strane vojne intervencije u Libiji, prenijela je državna novinska agencija RIA Novosti riječi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se