Obavijesti Video Pretražite Navigacija
G20 I COP26

Najjače ekonomije svijeta bez konkretnih mjera oko klime, Papa poručio: ''Poslušajte vapaj Zemlje i siromašnih''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici država G20 u svojoj zajedničkoj izjavi pozvali su na „značajno i učinkovito“ djelovanje prema ograničenju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, no bez navođenja konkretnih obaveza. Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike koji se sastaju na UN-ovom klimatskom samitu COP26 da poslušaju "vapaj Zemlje i vapaj siromašnih".

Reuters, koji je vidio izjavu, piše kako u njoj nema konkretnih mjera te se ne spominje 2050. kao godina do koje treba postići nulte emisije stakleničkih plinova, za što znanstvenici upozoravaju da je ključno ako se žele izbjeći katastrofalni klimatski uvjeti.

U završnom dokumentu 20 najvećih svjetskih ekonomija stoji kako trenutni nacionalni planovi o smanjenju štetnih emisija moraju biti ojačani „ako će to biti potrebno“, a u njoj se spominje i predanost prestanku financiranju elektrana na ugljen u inozemstvu do kraja godine

„Shvaćamo da su utjecaji klimatskih promjena na 1,5 stupnja puno niži nego na 2. Zadržavanje rasta na toj temperaturi zahtijevat će značajno i učinkovito djelovanje i obvezivanje svih država“, stoji u zajedničkoj izjava G20, čije su članice odgovorne za 80 posto štetnih emisija.

Time su se obvezale na ograničenja koja su određena na klimatskom skupu Ujedinjenih naroda u Parizu 2015. godine, prenosi agencija dpa.

Samit G20 održava se vikend prije no što će se predstavnici gotovo svih svjetskih država u ponedjeljak okupiti u Glasgowu na klimatskoj konferenciji UN-a (COP26).

Članice tog formata su i države poput Saudijske Arabije, zemlje s najvećim rezervama nafte na svijetu, te Australije kojoj je ugljen drugi najvažniji izvozni proizvod te i dalje ulaže u taj energent iako stručnjaci pozivaju na njegovo napuštanje, stoga su kritičari i ekološke skupine skeptične oko iskrenosti namjera država u borbi protiv klimatskih promjena.

Papa čelnicima samita COP26: Slušajte Zemlju i siromašne

Papa Franjo u nedjelju je pozvao svjetske čelnike koji se sastaju na UN-ovom klimatskom samitu COP26 da poslušaju "vapaj Zemlje i vapaj siromašnih".

Franjo, koji se u svome pontifikatu fokusirao na zaštitu okoliša, rekao je na svom blagoslovu na Trgu svetog Petra da se nada da će sastanak u Glasgowu donijeti "učinkovite odgovore i ponuditi konkretnu nadu budućim generacijama."

Papa je posljednjih dana više puta pozvao sudionike klimatskog samita, koji počinje u nedjelju, da poduzmu mjere, umjesto riječi.

U petak, rekao je radiju BBC da se sastanak događa u ključno vrijeme zbog pandemije covida-19, klimatske krize i problema s opskrbom hrane koji zajedno stvaraju "savršenu oluju" koja razara društvo.

Pročitajte i ovo Uzroci i posljedice klimatskih promjena - 1 Može li se spasiti Zemlja? Alarmantne posljedice klimatskih promjena: U optimističnom scenariju razina mora diže se 30 centimetara. Onaj drugi malo tko želi čuti
Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog PROJEKCIJE ZA HRVATSKU Klimatske promjene više nisu floskula, sada ih živimo: Meteorolog objasnio kako ćemo platiti uništavanje oceana, atmosfere i kopna

U tekstu objavljenom u nedjelju u talijanskom dnevniku Il Corriere della Sera, Papa je upozorio da je "vrijeme da djelujemo, da djelujemo zajedno protiv klimatskih promjena, pandemije covida-19, siromaštva".

Istaknuo je te zabrinutosti i u nedjelju tako što je pozvao prisutne da posjete izložbu na Trgu svetog Petra koja se tiče njegove poslanice "Laudato Si" iz 2015. godine po pitanju okoliša, kojoj je autor fotograf iz Bangladeša. Znanstvenici kažu da će ta zemlja biti jedna od najpogođenijih porastom razine mora.

84-godišnji papa je nekoliko puta rekao da se nada da će sudjelovati na samitu COP26, no Vatikan je 8. listopada najavio da će njegovu delegaciju predvoditi kardinal državni tajnik Pietro Parolin. Nije bilo dodatnog objašnjenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene