Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački i austrijski predsjednici Frank-Walter Steinmeier i Alexander Van der Bellen zauzeli su se na sastanku u Beču za pojačan angažman Europske unije u zemljama zapadnog Balkana, prenose austrijski mediji u subotu.


"Europskoj uniji bilo bi pametno da pokloni više pozornosti zapadnom Balkanu. Stabilnost u tom dijelu Europe zajamčena je jedino ako je prisutna perspektiva ulaska u Europsku uniju", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u petak poslijepodne tijekom susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom u Beču.

Vezani članci Koronavirus u Berlinu Njemačka bilježi najveći porast dnevnog broja zaraženih od siječnja: Gotovo 30 tisuća novooboljelih, ali neke regije ne žele oštrije mjere Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju"

Njemački predsjednik je dodao kako su odnosi između zemalja nasljednica bivše Jugoslavije "i dalje vrlo teški".

"Ondje još vladaju etnički sukobi", rekao je Steinmeier.

Njemački predsjednik je upozorio da Rusija ulaže napore za stjecanje "više utjecaja" u regiji, a to je dodatni poticaj da se i Bruxelles više angažira u regiji zapadnog Balkana.

Austrijski predsjednik Van der Bellen se suglasio i rekao da Europska unija "ne smije ispustiti iz vida" zemlje zapadnog Balkana.

Steinmeier je upozorio i zemlje Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) da njihova suradnja ne bi smjela ići na uštrb jedinstva Europe.

"Tko iz svojih rješenja izbacuje Europu taj, po mom mišljenju, razmišlja na kratke staze", rekao je Steinemeier, kako prenosi dnevnik Die Presse.

Oba državnika zaključila su da migrantska kriza mora biti riješena na europskoj razini.

"Mi moramo izbjeglicama koje dolaze preko Sredozemlja zajednički stvoriti razloge da ostanu u svojim domovinama", zaključio je Steinmeier.

Bio je to prvi posjet Steinemeiera Austriji u svojstvu njemačkog predsjednika. Do ožujka 2017. je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova SR Njemačke. (Hina)