Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuzi mjesecima prije znali za napad 11.rujna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski sudac za borbu protiv terorizma podignuo je preliminarnu optužnicu protiv francuskog istraživačkog novinara optuženog da je objavio vojne tajne, rekli su u petak francuski dužnosnici.

Francuske vlasti pokrenule su istragu zbog članaka Guillaumea Dasquieja, uključujući onaj u kojem je ustvrdio da je francuska obavještajna zajednica sumnjala da teroristička mreža al-Qaida planira otmicu zrakoplova devet mjeseci prije terorističkih napada 11. rujna 2001.

Pročitajte i ovo Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić Ilustracija Sramotno ponašanje Muškarac u Dalmaciji napao novinarku za vrijeme snimanja: Pokušala pozvati policiju pa ju udario po ruci

Dasquie je pritvoren u srijedu nakon što su istražitelji
protuobavještajne službe DST (Uprava za nadzor teritorija) pretražili njegov stan, rekli su pravosudni dužnosnici.

Istražni sudac Philippe Coirre, koji se bavi terorizmom, u četvrtak je podnio preliminarnu optužnicu, rekli su dužnosnici.

Dasquie je, prema dužnosnicima, optužen za "posjedovanje tajnih vojnih dokumenata" i "objavljivanje tajnih vojnih ili obavještajnih dokumenata". Izvori su željeli ostati neimenovani jer je istraga u tijeku.

Dasquie je poslije pušten na slobodu, ali je i dalje pod nadzorom.

Prema francuskom zakonu, preliminarna optužnica znači da je istražni sudac utvrdio da postoje dovoljno snažni dokazi koji upućuju na kazneno djelo.

Predmet istrage je članak objavljen u travnju u Le Mondeu pod naslovom "11. rujna: Francuzi su znali daleko prije", koji je
uključivao izvatke iz povjerljivih dokumenata francuske obavještajne agencije DGSE (Opća uprava za vanjsku sigurnost). 

Jedna bilješka, s nadnevkom 5. siječnja 2001., navodi da al-Qaida planira otmicu zrakoplova i donosi popis potencijalnih meta, uključujući dva putnička zrakoplova, kompanija United i American, koji su doista i oteti 11. rujna te godine.

Dasquie je na svojoj internetskoj stranici objavio također francuske obavještajne dokumente koji se odnose na smrt francuskog suca Bernarda Borrela u Džibutiju 1995.

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su zabrinutost zbog slučaja, ocijenivši kako Dasquie ne bi trebao biti odgovoran za curenje informacija iz službenih izvora.

Ako Dasquieov slučaj dođe do suda i bude li osuđen, mogao bi dobiti do pet godina zatvora i 109.000 američkih dolara kazne, tvrde iz RSF-a.

Francusko novinarsko društvo također je izrazilo zabrinutost zbog tog slučaja i drugih sličnih slučaja u kojima se pretražuju stanovi i uredi novinara, ocijenivši kako je na djelu "kriminalizacija istraživačkog novinarstva". 

Predstavnici društva sastali su se u petak s predstavnicima ministarstva pravosuđa kako bi razgovarali o jačanju francuskih zakona o zaštiti novinarskih izvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene