Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razloga za optimizam u predstojećem razdoblju - nema.


U trenutku kad su francuske, ali i sve europske tajne službe na najvišem stupnju pripravnosti, stručnjaci analiziraju kakve sve prijetnje se nalaze pred Francuskom i pred Europom, a u konačnici i svijetom.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala Slika nije dostupna NAJTRAŽENIJI TERORIST U EUROPI Surađuje s vlastima, odbit će izručenje Francuskoj

'Sada smo postali neprijatelj broj jedan Islamske Države. Glavna smo meta za vojsku terorista s neograničenim sredstvima. Potpuno je jasno da smo vrlo ranjivi zbog svoje geografske pozicije, zbog lakoće ulaska na naš teritorij za džihadiste s europskog tla'. kaže za Guardian Marc Trevidic, francuski stručnjak za protuterorizam.

Njegove prognoze za nastavak ove situacije nisu nimalo pozitivne.

'Naši najcrnji dani tek su pred nama. Pravi rat koji ISIS želi započeti na našem teritoriju nije još ni počeo', dodaje Trevidic.

Identificiran jedan od napadača samoubojica, privedeni i njegov otac i brat

Francuske obavještajne službe prate sva sumnjiva kretanja prema zemljama u kojima djeluje ISIS. Vjeruje se da je više od 1.500 francuskih državljana otišlo u Siriju ili Irak, a 150 ih se vratilo. Popis sumnjivih osoba broji više od 11.000 imena.

Desetljeće nakon napada na New York i Washington broj ovakvih napada u Francuskoj bio je iznimno malen. Razlog tome je pojačano djelovanje na obavještajnom polju, ali i distanciranje Francuske od rata protiv terorizma predvođenog SAD-om.

Bilo kako bilo, sve je to sada nestalo i Francuska je ugroženija no ikad prije. 'Ne može zatvoriti oči pred time. Sad smo u središtu uragana. Najgore tek dolazi', rekao je Trevidic.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook