Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski sindikati počeli su u srijedu navečer nacionalni štrajk zbog mirovinskih reformi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.


U središtu reforme, koja je već prošla nacionalnu skupštinu, je postupno povećanje starosne dobi za najranije umirovljenje sa 60 na 62 godine starosti do 2018. godine. Reforma bi trebala u četvrtak biti iznesena senatu a mogla bi postati zakon do kraja idućeg mjeseca.

Štrajk su otvorili zaposleni na željeznici otišavši sa svojih radnih mjesta u srijedu navečer. Nacionalna željeznička mreža SNCF je rekla da očekuje da će tijekom štrajka voziti najmanje pola predviđenih brzih vlakova TGV no samo četvrtina regionalnih vlakova. Očekuju se i prekidi javnog prometa u Parizu i još gotovo 80 gradova.

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mirovinski zakoni danas kreću u javnu raspravu" Slika nije dostupna Novi zakon o mirovinskom osiguranju donosi novu formulu za usklađivanje visine mirovina

Francuska agencija za civilno zrakoplovstvo najavila je u srijedu da će na pariškom aerodromu biti otkazano 50 posto letova, a u zračnoj luci Charles de Gaulle 40 posto.

Očekuje se da će sindikalna akcija obuhvatiti i druge javne službe, poput škola i poštanskih ureda, a najavljeni su i masovni ulični prosvjedi u 200 francuskih gradova. (Hina)