Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje dobi za mirovinu

Francuski sindikati započeli štrajk zbog mirovinske reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski sindikati počeli su u srijedu navečer nacionalni štrajk zbog mirovinskih reformi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

U središtu reforme, koja je već prošla nacionalnu skupštinu, je postupno povećanje starosne dobi za najranije umirovljenje sa 60 na 62 godine starosti do 2018. godine. Reforma bi trebala u četvrtak biti iznesena senatu a mogla bi postati zakon do kraja idućeg mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zakon o mirovinama Očekuje se dva do tri milijuna prosvjednika protiv Sarkozyja Slika nije dostupna Kompromis na pomolu Sindikati uspjeli: Žene će tek 2030. sa 65 u mirovinu

Štrajk su otvorili zaposleni na željeznici otišavši sa svojih radnih mjesta u srijedu navečer. Nacionalna željeznička mreža SNCF je rekla da očekuje da će tijekom štrajka voziti najmanje pola predviđenih brzih vlakova TGV no samo četvrtina regionalnih vlakova. Očekuju se i prekidi javnog prometa u Parizu i još gotovo 80 gradova.

Francuska agencija za civilno zrakoplovstvo najavila je u srijedu da će na pariškom aerodromu biti otkazano 50 posto letova, a u zračnoj luci Charles de Gaulle 40 posto.

Očekuje se da će sindikalna akcija obuhvatiti i druge javne službe, poput škola i poštanskih ureda, a najavljeni su i masovni ulični prosvjedi u 200 francuskih gradova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene