Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak amandman ustava kojim će se omogućiti proširenje ovlasti parlamenta, te će njegovi članovi od sada moći smijeniti predsjednika države te pokrenuti kazneni postupak protiv njega nakon njegova napuštanja predsjedničke funkcije.


To je jedan od triju amandmana za koje se glasovalo na posebnoj sjednici donjeg doma parlamenta, kojima će se ispuniti predizborno obećanje iz 2002. francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, samo nekoliko tjedan prije njegova odlaska s predsjedničke funkcije.

Vezani članci Australski parlament, ilustracija Vruće scene u australskom parlamentu: Članovi vlade vodili spolne odnose i razmjenjivali fotografije Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

U skladu s donesenim mjerama predsjednička funkcija štitit će predsjednika francuske države za trajanja njegova mandata, no nakon napuštanja te funkcije ustav će omogućiti da ga se kazneno goni, ukoliko to bude zakonom određeno.

Amandman je usvojen tropetinskom većinom, unatoč protivljenju nekih predstavnika vladajuće stranke koji smatraju kako takav amandman slabi ustavnu moć predsjedničkog ureda.

Novi zakon omogućit će dvotrećinskoj većini predstavnika obaju domova parlamenta smjenu s vlasti francuskog predsjednika ukoliko on ne bude ispunjavao dužnosti koje mu nalaže mandat. U skladu sa "starim" francuskim ustavom, predsjednik je mogao biti smijenjen jedino u slučaju izdaje.

Drugim usvojenim amandmanom, referendumska glasačka prava o samoodređenju Nove Kaledonije ograničavaju se samo na one stanovnike koji su bili njezini državljani prije studenoga 1998. 

Cilj ove mjere je smiriti napetosti na tom otoku, a trećim amandmanom se potvrđuje, odnosno u ustav uvodi odluka o ukidanju smrtne kazne, donesena još 1981.