Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska pozvala alžirske povijesničare da ukinu tabue o kolonizaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je priznala masakre koje su francuske vlasti počinile u Alžiru 1945.godine, ne izrazivši kajanje, i pozvala je francuske i alžirske povjesničare da "ukinu tabue o kolonizaciji kako bi se okrenula nova stranica i potaklo prijateljstvo između jučerašnjih neprijatelja", piše u ponedjeljak France presse.

Francuski veleposlanik u Alžiru Bernard Bajolet je u nedjelju u govoru studentima Sveučilišta 8. svibnja 1945. u Guelmi, na sjeveru Alžira, najavio da je završeno vrijeme "poricanja masakara" počinjenih tijekom kolonizacije.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se" Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje"

Francuski diplomat je "groznim masakrima" nazvao represiju prije 63 godine, nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada su ugušene manifestacije u Setifu, Guelmi i Kherrati kada su Alžirci tražili neovisnost.

Bajolet je masakre 8. svibnja 1945. ocijenio "neoprostivom tragedijom".

Prema alžirskim izvorima u represiji u kojoj su sudjelovale francuske milicije poginulo je 45.000 ljudi, a francuske bilance navode između 1.500 i 8.000 mrtvih.

Alžirski tisak je "nedovoljnom" ocijenio gestu Pariza, kako piše Le Jeune Independant, ali taj dnevni list ipak navodi da je francuski veleposlanik "stvari nazvao pravim imenom", dok neovisni L'Expression drži da je "Bajolet kritizirao, ali nije osudio".

Alžirski predsjednik Abdelaziz Boteflika je kolonijalnu represiju u Alžiru nazvao "genocidom".

Veterani alžirskog rata za neovisnost (1954. 1962.) i dalje zahijevaju "službenu ispriku" Francuske za zločine, koje je, kako drže, počinio kolonijalni režim između 1830. i 1962.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene