Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 5,2 milijuna Francuza zaposlenih u javnim službama počelo je u utorak dvadesetčetverosatni štrajk, pridružujući se radnicima šireg pariškog područja zaposlenim u javnom i željezničkom prometu koji štrajkaju sedmi dan zaredom.


Danas započinje štrajk jednog dijela zaposlenika u poštama, zdravstvenim ustanovama, školama i u zračnim lukama diljem Francuske. Svi oni zahtijevaju povećanje plaća i prosvjeduju protiv plana predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegove vlade koja predviđa drastično smanjenje broja zaposlenih u javnim službama.

Vezani članci Dubrovačka policija razbila lanac preprodaje kokaina Snimljena noćna akcija: Dubrovačka policija razbila lanac preprodaje kokaina, podignute kaznene prijave Novčanice Oceanovih sedam: Prevarama podebljale bankovni račun za nekoliko milijuna kuna

Očekuje se da će se današnjem štrajku odazvati 65 posto školskih učitelja i odgojiteljica u vrtićima. Pridružit će im se i zaposleni u francuskom civilnom zračnom prometu, zbog čega će neki letovi biti odgođeni, posebno na domaćim linijama. Zbog štrajka tiskara i dostavljača, neke novine danas nisu isporučene na kioske i na kućne adrese redovitih korisnika.

Ministar financija Eric Woerth izvijestio je u utorak kako će
dosadašnji štrajk zaposlenika u javnom prijevozu državu stajati između 300 i 400 eura.

Pregovori između predstavnika sindikata, vladinih dužnosnika i predstavnika zaposlenih u državnim željeznicama SNCP i gradskom prijevozu RATP pregovarat će u srijedu u nastojanju da pronađu zajednički jezik i kompromisno rješenje u pogledu vladinih planova o umirovljenju oko 500.000 radnika.