Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački predsjednik Horst Koehler predvodio je tisuće Nijemaca koji su došli u inače uspavan njemački gradić Winnenden na emotivan oproštaj od žrtava školskoga masakra u kojem je ubijeno 16 osoba.


Prije deset dana 17-godišnji je učenik Tim Kretschmer ustrijelio 12 osoba u svojoj bivšoj školi u Winnendenu i još tri osobe izvan škole, a onda ga je policija stjerala u kut pa se ubio. Među ubijenima bio je i Hrvat Denis Puljić.

Vezani članci Na komemoraciji u Jasenovcu bit će tri kolone - 4 Milanović Plenkovića pozvao u zajedničku kolonu u Jasenovcu, ovaj mu odgovorio: "Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede..." Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj"

Takvi su događaji sasvim neshvatljivi, prenosi Reuters riječi njemačkoga predsjednika. 'Ali nismo bespomoćni dok se držimo zajedno i pomažemo jedni drugima'. 'Cijela Njemačka tuguje s vama', rekao je drhtava glasa, očito susprežući suze. 'Niste sami'.

Među okupljenima su bile obitelji i prijatelji dvanaestero učenika i nastavnika koje je Kretschmer ubio u srednjoj školi Albertville 11. ožujka, kao i rodbina triju ostalih žrtava. Uz njemačkoga predsjednika, javlja dpa, bila je i kancelarka Angela Merkel. U otvorenom pismu kancelarki i predsjedniku obitelji žrtava zatražile su da se uvedu zakoni koji bi mladima ograničili pristup vatrenom oružju.

'U svojoj boli, nemoći i gnjevu ne želimo ne poduzeti ništa... Želimo pomoći da se Winnenden nikad više ne ponovi', napisali su. U pismu još traže i zabranu nasilnih video igrica i manje nasilja na televiziji. Istražitelji su rekli da su na Kretschmerovu računalu našli nasilne igrice. Policija je procijenila da je na komemoraciju u gradić od 35 tisuća stanovnika došlo sedam i pol tisuća ljudi.