Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački predsjednik Horst Koehler predvodio je tisuće Nijemaca koji su došli u inače uspavan njemački gradić Winnenden na emotivan oproštaj od žrtava školskoga masakra u kojem je ubijeno 16 osoba.


Prije deset dana 17-godišnji je učenik Tim Kretschmer ustrijelio 12 osoba u svojoj bivšoj školi u Winnendenu i još tri osobe izvan škole, a onda ga je policija stjerala u kut pa se ubio. Među ubijenima bio je i Hrvat Denis Puljić.

Vezani članci Komemoracija Bleiburga - 3 Komemoracija Bleiburške tragedije na tri lokacije - u Bleiburgu, na Mirogoju te u Udbini Hrvoje Klasić Povjesničar o jezivim zvjerstvima i revizionizmu: "Kakvo je to biračko tijelo kojem bi se zamjerili zabranom ustaškog pozdrava Za dom spremni?"

Takvi su događaji sasvim neshvatljivi, prenosi Reuters riječi njemačkoga predsjednika. 'Ali nismo bespomoćni dok se držimo zajedno i pomažemo jedni drugima'. 'Cijela Njemačka tuguje s vama', rekao je drhtava glasa, očito susprežući suze. 'Niste sami'.

Među okupljenima su bile obitelji i prijatelji dvanaestero učenika i nastavnika koje je Kretschmer ubio u srednjoj školi Albertville 11. ožujka, kao i rodbina triju ostalih žrtava. Uz njemačkoga predsjednika, javlja dpa, bila je i kancelarka Angela Merkel. U otvorenom pismu kancelarki i predsjedniku obitelji žrtava zatražile su da se uvedu zakoni koji bi mladima ograničili pristup vatrenom oružju.

'U svojoj boli, nemoći i gnjevu ne želimo ne poduzeti ništa... Želimo pomoći da se Winnenden nikad više ne ponovi', napisali su. U pismu još traže i zabranu nasilnih video igrica i manje nasilja na televiziji. Istražitelji su rekli da su na Kretschmerovu računalu našli nasilne igrice. Policija je procijenila da je na komemoraciju u gradić od 35 tisuća stanovnika došlo sedam i pol tisuća ljudi.