Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Siroče iz ratom opustoštene Sirije teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim.


Djeca i rat. Kako to izgleda iz dječje perspektive najbolje oslikava ova fotografija, trenutak u kojem je prestrašena sirijska djevojčica dignula ruke u znak predaje. No, samo zato što je mislila da je fotoaparat Osmana Sagirlija smrtonosno oružje. I da bi ju fotograf mogao ubiti.

Vezani članci Noah Kalina Fotografirao se svaki dan posljednjih 20 godina i zabilježio otrežnjavajući prolazak vremena Slika nije dostupna REPORTER KOJI JE SNIMIO OVAJ PRIZOR 'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete...'


Četverogodišnja djevojčica snimljena je u prosincu 2014. u izbjegličkom kampu Atmeh na sirijsko-turskoj granici, ali fotografija je tek ovog tjedna postala viralna, kada ju je na svojem Twitter profilu objavila fotografkinja Nadia Abu Shaban.

BBC je razgovarao s truskim fotografom čija kamera je preplašila malenu, ali i uhvatila taj iskonski strah u očima djeteta. Sagirli je otkrio da se djevojčica zove Hudea, a otac joj je ubijen u masakru u Hami 2012. godine. U kampu živi s napaćenom majkom i još dvoje malenih braće i sestara.

'Vidio sam da se prepala kada je vidjela teleobjektiv. No, dok djeca obično pobjegnu, sakriju se, ili se samo nasmiješe, ona je samo hrabro stisnula usne i podignula ruke', ispričao je Sagirli.


'Neuspjeh bi doveo do opasne i zastrašujuće humanitarne katastrofe'DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook