Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN prikuplja sredstva

'Neuspjeh bi doveo do opasne i zastrašujuće humanitarne katastrofe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje se jako pogoršalo u Siriji gdje je gotovo svaki drugi stanovnik raseljen u četiri godine rata.

UN namjerava prikupiti rekordnu svotu od 8,4 milijarde dolara radi suočavanja s pogoršanjem humanitarne 'katastrofe' u Siriji koja će biti u središtu konferencije zemalja donatora u utorak u Kuvajtu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas

'Neuspješno skupljanje sredstava dovelo bi do opasne i zastrašujuće humanitarne katastrofe', upozorio je u ponedjeljak Abdulah al-Matuk, posebni izvjestitelj UN-a za humanitarne poslove.

Stanje se jako pogoršalo u Siriji gdje je gotovo svaki drugi stanovnik raseljen u četiri godine rata, što po UN-u predstavlja neusporedivi svjetski rekord unazad 20 godina.

Studenti medicine 'ispranog mozga' pridružili se IS-u, ali 'njihov slučaj je malo drugačiji'

Zato će UN zatražiti da se učini novi napor na konferenciji na razini ministara vanjskih poslova 78 zemalja kojoj će predsjedati glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

On je u subotu izrazio 'sram' zbog 'neuspjeha' međunarodne zajednice da okonča sukob koji je stajao života više od 215.000 osoba, od kojih 76.000 u 2014., najpogibeljnijoj godini.

Agencije UN-a tvrde da postoji opasnost od smanjivanja, čak i prekida, pomoći za 7,6 milijuna raseljenih osoba i 3,9 milijuna sirijskih izbjeglica smještenih većinom u susjednim zemljama, ako se ne skupi potreban iznos.

VIDEO Žene na prvoj crti bojišnice: Uz doručak slušaju ljubavne pjesme, a potom odlaze na frontu

Godine 2013. i 2014. prve dvije konferencije o Siriji dobile su obećanja o donacijama od 1,5 milijarde i 2,4 milijarde dolara, od kojih mnoga nisu ispoštovana, žali UN.

Ove godine apel je puno širi jer treba pokriti potrebe procijenjene na 5,5 milijardi dolara za izbjeglice i 2,9 milijardi dolara za raseljene Sirijce, po uredu za humanitarne poslove UN-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene