Forbes je sastavio listu najskupljih sveučilišta na svijetu. Tako je najskuplje sveučilište u SAD-u (a vjerovatno i u svijetu, smatra Forbes) George Washington University, a nalazi se u Washingtonu. Godišnja školarina iznosi 39.240 američkih dolara.


Drugo najskuplje sveučilište je Kenyon College (Ohio). Studenti ovog sveučilišta za školarinu godišnje moraju izdvojiti 38.140 američkih dolara.

Vezani članci Slika nije dostupna Grabar-Kitarović: Sveučilišta moramo prilagoditi novom vremenu, usvajanju praktičnih znanja i vještina Slika nije dostupna NEMA ŠTO IM VANI NE NUDE Hrvatska ostaje bez mlade radne snage

Na treće mjesto je dospio Bucknell University u Pennsylvaniji sa školarinom u iznosu od 38.134 američkih dolara.

Četvrto i peto mjesto zauzela su sveučilišta smještena u New Yorku, i to Vassar College (školarina 38.115) i Sarah Lawrence College (38.090).

"Troškovi stjecanja diplome američkih sveučilišta su među najvišim u svijetu i stalno rastu, što može obeshrabriti strane studente", stoji u izvještaju američke vlade iz 2007. godine. 

Prema rezultatima jedne globalne studije provedene u 2003./2004. školskoj godini, SAD je zemlja sa najvećim prosječnim troškovima javnog obrazovanja (4.587) iza Australije (5.289). Kad je riječ o privatnom školovanju, američke obrazovne institucije imaju najskuplje školarine.

Privatna sveučilišta u Europi mogu biti jednako skupa kao i američka, pa tako Američko sveučilište u Parizu, koje se nalazi u blizini Eiffelovog tornja, godišnje studentima naplaćuje 23.784 eura (34.725 američkih dolara) za školarinu.

University of Buckingham, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, predstavlja se kao jedino britansko sveučilište koje ne prima vladinu pomoć, a za školovanje na njemu britanski studenti moraju godišnje izdvojiti 30.400 američkih dolara, dok strani studenti godišnje plaćaju 52.800 dolara.