Japan, jedna od rijetkih super razvijenih i sofisticiranih zemalja u svijetu, koja provodi smrtne kazne, po prvi put je otvorio vrata svojih prostorija za egzekuciju medijima.


Novinarima je pokazana jedna od sedam komora smrti u tokijskom zatvoru, a za taj presedan u Japanu zaslužna je ministrica pravosuđa Keiko Chiba. Ona je i sama prošlog mjeseca svjedočila egzekuciji dvojice osuđenika na smrt te se nakon toga odlučila na ovakav potez i pokretanje nacionalne debate o smrtnim kaznama u Japanu, prenosi Mainichi Daily News. Chiba je i prije bila zagovornica ukidanja smrtne kazne, koja se u Japanu provodi vješanjem.

Novinarima je pokazana samo gornja soba, u kojoj se nalaze vrata u podu, kroz koja propada osuđenik pri vješanju. U prostoriji se nije nalazila omča za vješanje, a prostorija ispod te nije pokazana novinarima, zbog zaštite digniteta obitelji osuđenika te djelatnika zatvora. Isto tako, pokazana je i soba gdje zatvorski službenik pritišće gumb za oslobađanje podnih vrata ispod osuđenika, kao i sobu gdje osuđenici na smrt mogu dobiti i posljednju religijsku ispovijed. Japanski proces egzekucije, činom ministrice Chibe prikazan je u svoj svojoj naravi i etapama.

Vezani članci Masovna grobnica (Foto/arhiva: AFP) Sedam masovnih grobnica pronađeno u Siriji: ''Većina žrtava bila mučena i zlostavljana prije egzekucije'' Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Japan zabrinut: Rusi su vojno sve prisutniji, mornaričko pješaštvo simuliralo zauzimanje obale

U Japanu se trenutno nalazi 107 osuđenika na smrt, prema podacima Amnesty Internationala, a ministrica Chiba svjedočila je egzekuciji 33-godišnjeg Ogate Hidenorija i 59-godišnjeg Shinozawe Kazuoa.