Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ukidanje smrtne kazne

FOTO: Japanska ministrica novinare pustila u odaje smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan, jedna od rijetkih super razvijenih i sofisticiranih zemalja u svijetu, koja provodi smrtne kazne, po prvi put je otvorio vrata svojih prostorija za egzekuciju medijima.

Novinarima je pokazana jedna od sedam komora smrti u tokijskom zatvoru, a za taj presedan u Japanu zaslužna je ministrica pravosuđa Keiko Chiba. Ona je i sama prošlog mjeseca svjedočila egzekuciji dvojice osuđenika na smrt te se nakon toga odlučila na ovakav potez i pokretanje nacionalne debate o smrtnim kaznama u Japanu, prenosi Mainichi Daily News. Chiba je i prije bila zagovornica ukidanja smrtne kazne, koja se u Japanu provodi vješanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredno stanje Uveli zvanredno stanje, a razmatraju i uvođenje policijskog sata: Bore s delta-sojem s više od 5000 novozaraženih Slika nije dostupna Stroga pravila Bačena sjena na Olimpijske igre: Japan bi trebao uvesti izvanredno stanje do kraja kolovoza

Novinarima je pokazana samo gornja soba, u kojoj se nalaze vrata u podu, kroz koja propada osuđenik pri vješanju. U prostoriji se nije nalazila omča za vješanje, a prostorija ispod te nije pokazana novinarima, zbog zaštite digniteta obitelji osuđenika te djelatnika zatvora. Isto tako, pokazana je i soba gdje zatvorski službenik pritišće gumb za oslobađanje podnih vrata ispod osuđenika, kao i sobu gdje osuđenici na smrt mogu dobiti i posljednju religijsku ispovijed. Japanski proces egzekucije, činom ministrice Chibe prikazan je u svoj svojoj naravi i etapama.

U Japanu se trenutno nalazi 107 osuđenika na smrt, prema podacima Amnesty Internationala, a ministrica Chiba svjedočila je egzekuciji 33-godišnjeg Ogate Hidenorija i 59-godišnjeg Shinozawe Kazuoa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene