Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj horora

FOTO Istražuje se je li 'Bijela udovica' umiješana u pokolj u Keniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako kenijske vlasti tvrde da su trgovački centar Westgate u Nairobiju stavile pod nadzor, vojno-policijska akcija još nije sasvim okončana.

12:54 Kenijska televizija KTN izvještava da je negdje u trgovačkom centru odjeknula snažna eksplozija te da se nakon toga čulo nekoliko pucnjeva.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

---------------------

Kenijske snage sada kontroliraju trgovački centar u Nairobiju koji je u subotu napala islamistička skupina povezana sa somalskim pobunjenicima Al-Šabab.

"Kontroliramo Westgate", poručilo je ministarstvo na svom računu na Twitteru. Kenijska vlada je nešto ranije bila izvijestila da su svi taoci najvjerojatnije evakuirani. U napadu su, po podacima Crvenoga križa, poginule barem 62 osobe, isto toliko se vode kao nestale a dvjestotinjak je ranjeno.

"Naše snage temeljito pregledavaju katove zgrade, u potrazi za onima koji su zaboravljeni", dodaje ministarstvo. "Mislimo da su svi taoci oslobođeni".

Kenijske vlasti su rekle da su u ponedjeljak poginula trojica napadača. No sudbina ostalih članova skupine, raznih nacionalnosti, bila je nepoznata odmah iza ponoći. Nije se znalo ni je li zgrada minirana.

>>VIDEO KRAJ HORORA: Svi taoci oslobođeni

"Naše snage pretražuju centar kat po kat, tražeći je li još netko ostao. Vjerujemo da su svi taoci oslobođeni", stoji na Twitter profilu ministarstva unutarnjih poslova. Dodaje se da policija u potpunosti kontrolira zgradu.

Agencija France presse pak piše da se kenijske snage još bore s "jednim ili dvojicom" naoružanih islamista skrivenih u trgovinskom centru. Islamisti su lokalizirani i izolirani u ili pokraj kazina na katu trgovinskog centra, a nekoliko talaca je spašeno i evakuirano u vojnu bolnicu, dodaje AFP.

Obje agencije kažu da se rano ujutro čula sporadična vatra kao i zvuk jedne eksplozije.

Napad na Westgate je najsmrtonosniji napad u Nairobiju nakon samoubojičkog napada Al Kaide na američko veleposlanstvo u tome gradu u kolovozu 1998., u kojemu je poginulo više od 200 ljudi.

Sjedinjene Države, čiji je predsjednik Barack Obama izrazio žaljenje zbog "strašne tragedije" i ponudio pomoć Keniji, rekle su da provjeravaju nepotvrđene informacije po kojima su među napadačima barem trojica američki državljani.

Kenijska policija je izvijestila da ispituje informacije po kojima je u napad "umiješana" Britanka Samantha Lewthwaite, udovica jednog od bombaša samoubojica koji su 7. srpnja 2005. izveli napade u Londonu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene