Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu pobunjenički 'odrpanci'

FOTO Ovo je ISIS-ov arsenal oružja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno je samoproglašena Islamska država na terotoriju Iraka i Sirije. Pokret koji stoji iza toga zove se ISIS, a u nastavku možete vidjeti pregled arsenala kojim su postigli svoj cilj. Ima tu i hrvatskog oružja...

Niz vojnih uspjeha ISIS-a i njihovih filijala protiv iračke vojske, uvelike se može pripisati popriličnom vojnom arsenalu kojeg je taj islamistički pokret, što prikupio, što opljačkao putem, primjerice zauzimanjem Mosula.

Pročitajte i ovo Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad Slika nije dostupna Pronađen dokument "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

U Mosulu su se dočepali naoružanja regularne vojske pa su i sami počeli poprimati obrise prave vojske, a manje loše naoružanih pobunjenika.

FOTO Totalno uništenje: ISIS porušio drevna svetišta šijita

Anthony Cordesman, sigurnosni analitičar iz Centra za strateške i međunarodne studije smatra kako je dosad ISIS dograbio vojne opreme za tri divizije te najmanje tri vojna skladišta na području Iraka.

Velika većina oružja kojeg su se dokopali u Mosulu, porijeklom je iz SAD-a, no ISIS sada ima i rusko, kinesko, iransko te čak i hrvatsko naoružanje. Evo pregleda.

T-55 tenk

O ovom ruskom tenku ne treba previše pisati. Proizvodio se od kraja Drugog svjetskog rata do kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća, a i danas ga koristi određeni broj vojski u svijetu pa tako i iračka. Ima solidan oklop te glavni top kalibra 100 mm, uz posebnu strojnicu kalibra 7,62 mm.

T-72 tenk

Ruski teški tenk druge generacije, koji se još uvijek proizvodi. Proizvodnja ovog tenka počela je 1971. godine, a stručnjaci vjeruju kako ISIS ima pet do deset tih tenkova u svom trenutnom arsenalu. Kako ih misle održavati je drugo pitanje.

Taj tenk ima top od 125 mm, strojnicu te protuzračnu strojnicu.

Humvee

Vojno lako oklopno vozilo američke proizvodnje, koje odlikuje brzo i efektivno kretanje po terenu. Njegov oklop vojnike štiti od hitaca iz pješačkog naoružanja te od šrapnela iz obližnjih eksplozija. Slaba točka su im mine, protiv kojih nemaju nikakvu zaštitu.

AK-47 Kalašnjikov

Legendarna ruska jurišna puška za koju ne treba objašnjavati zašto je glavno pješačko oružje i ISIS-a.

Raketni bacač M79 Osa

E, sad smo stigli do zanimljivog dijela. Osa ispaljuje 90-milimetarski projektil, koji je vrlo učinkovit protiv tenkova i bunkera. Radi se o oružju čije je porijeklo iz Hrvatske i koje je u Siriju prokrijumčarila Saudijska Arabija, kako bi ih dostavila tamošnjim pobunjenicima. Tako bar vjeruje istraživački novinar Elliot Higgins, poznatiji kao Smeđi Mojsije (Brown Moses).

RBG-6 bacač granata

Još jedno oružje hrvatske proizvodnje. Radi se o poluautomatskom bacaču granata namjenjenom za korištenje pješaštvu. Kao i u slučaju Ose, posrednik je bila Saudijska Arabija, a oružje je našlo svoj put do ISIS-a, vjeruje Higgins.

RPG-7

Popularna truba se može vidjeti posvuda po Iraku i svi ga imaju u svojem arsenalu. Radi se o nenavodećem ručnom bacaču projektila, koji je izdrživ i jeftin te jednostavan za uporabu. Mana mu je nepreciznost te nepouzdanost na udaljenostima većim od 900 metara.

M198 Howitzer

Američka višenamjenska haubica, koja ima domet oko 22 kilometra te može ispaljivati raznoliko streljivo, od visokoeksplozivnog, preko raketnog do streljiva s bijelim fosforom. ISIS je do tog oružja došao nakon što je iračka vojska pobjegla iz baze.

Tip 59-1 terenski top

Radi se o kineskoj inačici sovjetskog topa M-46 M1954, kojeg krasi najveći artiljerisjki domet u svijetu od čak 27 kilometara. Kineska inačica je znatno lakša verzija sovjetskog topa, a koriste je sirijska i iračka vojska.

Protuzračni top ZU-23-2

Protuavionski top kalibra 23 milimetra sovjetske proizvodnje, koji ispaljuje 400 komada streljiva u minuti. Domet mu je 3,6 kilometara, a osim što može gađati niskoleteće letjelice, može poslužiti i kao oružje protiv oklopnih vozila.

FIM-92 Stinger

Protuzračni raketni bacač američke proizvodnje, učinkovit protiv borbenih zrakoplova i helikoptera. Vjeruje se da ih se ISIS dokopao u iračkim vojnim bazama.

HJ-8

Protutenkovski bacač projektila kineske proizvodnje s dometom do šest kilometara. Sustav je djelomično baziran na američkom BGM-71 TOW raketnom sustavu. Učinkovit je protiv tenkova, bunkera i barikada.

Strojnica DShK 1938

Sovjetska teška strojnica čija je proizvodnja počela još davne 1938. godine i djelomice se još uvijek proizvodi diljem svijeta. Radi se o višenamjenskom oružju, koje može poslužiti i kao protuzrakoplovno oružje, isto kao i potpora pješaštvu. Mogu se montirati i na vozila što im daje prednost mobilnosti na terenu i brzog premještaja položaja.

Društveni mediji

Poznavanje rada na računalima i korištenja društvenih oružja ISIS-u je velika prednost jer iste koristi za širenje vlastite propagande. O tome da je potencijalni doseg prema publici putem društvenih mreža izrazito velik i utoliko je to jedno od najopasnijih ISIS-ovih oružja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene