Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ellensburg u američkoj državi Washington, dom je zaista iznimnog dječaka: 12-godišnjeg Brendena Adamsa, koji je viši od 2,10 metara i još uvijek raste. Očekuje se da će narasti više od 243 cm.


I premda njegovi prijatelji kažu kako je Brendan samo običan dječak očito je da nije kao i svi ostali. U školi se mora saginjati ispod većine vrata i sjediti pored klupe jer koljenima ne može ispod nje.

Vezani članci Slika nije dostupna Potpetice do 5 centimetara poboljšavaju seksualni život? Slika nije dostupna Premijerno prikazana treći nastavak Mumije 'Grobnica zmajskog cara'

Brenden je jedinstven i ne radi se samo o njegovoj visini. Sve je kod njega drugačije: njegova majka tvrdi da treba tim doktora i česte liječničke posjete kako bi njegov rast i tjelesne promjene ostale pod kontrolom. Na tijelu ima velike tumore, ogromne zglobove pa čak i višak zubi od kojih mu je 12 nedavno izvađeno.
Njegov otac kaže da nije bilo nikakvih naznaka ovakvim anomalijama kada je Brenden rođen. Majka navodi kako su počeli primjećivati da nešto nije u redu kad je imao dva mjeseca. 'S četiri mjeseca narasli su mu svi zubi,' dodaje.

A onda su roditelji primili vijest koja bi svakoga uznemirila. Liječnici i medicinsko osoblje rekli su im kako ne znaju koji je uzrok poremećaja kod njihovog djeteta. 'Još uvijek nisam vidjela nikoga poput Brendana,' kaže Dr. Melissa Parisi koja liječi Brendana još od kada je bio 4-godišnjak, kad je kaže doktorica 'bio veličine tipičnog 8-godišnjaka.'

Rođen je s 3,2 kg i dužine 50 centimetara. Njegova majka kaže kako je počela primjećivati da nešto nije u redu na pregledu kod liječnika kada je imao sam dva mjeseca. Liječnici su godinama tražili razlog njegovom konstantnom pretjeranom rastu. O čemu se radi otkrili su kada je imao osam godina i bio visine odrasle osobe.

'Radi se veoma neobičnom prograđivanje, razmještaju njegovog genetskog materijala. To se zove inverzivnost kromosoma 12 i utječe na svaku stanicu u njegovog tijela.

Kromosomi dolaze u parovima. Ali u Brandonovom slučaju njegov 12 par kromosoma se ne podudara. Znanstvenici ne mogu objasniti zašto i kako se jedan od njih odlomio te ometa gen koji kontrolira rast.

Liječnici mu daju hormon testosteron koji usporava rast, a roditelji su sagradili novu kuću u kojoj se Brenden lakše kreće jer su stropovi i vrata puno viša.