Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTO Radikalni grčki ljevičar: Zajednička budućnost Europe nije štednja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku su ključni grčki parlamentarni izbori koje s posebnom pozornošću prati Europska unija...

Aleksis Cipras (40) vodi u svim ispitivanjima javnog mišljenja i smatra se da je on budući premijer Grčke. Siriza, koja kampanju vodi uz geslo "Dolazi nova nada", obećala je da će pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ostavke Tsiprasa Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti' Slika nije dostupna GRČKA PODRŽALA DOGOVOR 'Žele nas vratiti u beskonačnu krizu, nećemo to dopustiti'

"Naša zajednička budućnost u Europi nije budućnost štednje nego demokracije, solidarnosti i suradnje", rekao je Cipras po izlasku s birališta u svojoj četvrti Kipseliju i to prvo na grčkom, a onda i na engleskom jeziku.

"Danas su Grci pozvani da učine zadnji korak kako bi vratili nadu i okončali strah. Mi ćemo odlučiti hoće li se sutra 'trojka' vratiti u Grčku kako bi provela mjere o kojima je donio odluku (konzervativni premijer Antonis) Samaras ili će sutra naša zemlja pokrenuti teške pregovore za povratak dostojanstva", istaknuo je Cipras.

Cipras u posljednjim anketa vodi između 2,9 i 6,7 postotnih bodova pred Samarasovom Novom demokracijom.

Ovo su ključni grčki parlamentarni izbori koji se u Europi budno prate.

Ciprasova Siriza, favorit izbora, obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije. Njegova obećanja padaju na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova, a u većini pristaju i na izlazak iz eurozone.

Ciprasov konzervativni suparnik Samaras, suprotno, odlučan je nastaviti postojeći smjer.

Osim Sirize, koja u anketama vodi s 35 i Nove demokracije koja se vrti oko 29 posto, izgleda za ulazak u parlament ima i nedavno osnovana stranka To Potami (Rijeka), koju vodi televizijski novinar Stavros Teodorakis, a prihvatljiva je i lijevim i desnim biračima razočaranima u tradicionalne stranke. To Potami je po anketama na trećem mjestu s 5,4 posto potpore.

Slijedi s 5,3 posto ekstremna Zlatna zora, čiji je simbol sličan nacističkoj svastici, a predsjednik stranke kampanju vodi iz zatvora. Sve ostale grčke stranke odbijaju suradnju s njom. Na nedavnim izborima za Europski parlament osvojila je čak 9,4 posto glasova.

Nekoć velika snaga u grčkoj politici, socijalistički Pasok, manjinski partner u Samarasovoj koaliciji, pao je na 5,2 posto podrške. Prije šest godina stranka je općim izborima osvojila 44 posto. Njezin čelnik Evangelis Venizelos bio je jedan od ključnih pregovarača s međunarodnim kreditorima.

Pošto je u Grčkoj izborni prag tri posto, u parlament bi mogli i komunisti, koji odbijaju bilo kakvu suradnju sa Sirizom, Pokret demokratskih socijalista, novoosnovana stranka bivšeg premijera Georgea Papandreua koji je napustio Pasok i populistička stranka Neovisni Grci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene