Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krnji i nepotpuni podaci

Draghi: Grčke su vlasti prije tri godine muljale o stanju ekonomije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kaže da su podaci o stanju gospodarstva u Grčkoj prije tri godine bili nepotpuni i krnji te da ih je takvim prezentirala tadašnja vlast u Ateni.

Podaci o Grčkoj koji su bili dostupni prije tri godine bili su nepotpuni i krnji, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, komentirajući nedavne kritike u svezi s pristupom krizi u Grčkoj.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna Očuvanje stabilnosti bankarskog sustava DRAGHI PRED TEŠKIM ODLUKAMA Grčka će surađivati s ECB-om

'Neke odluke iz toga doba donesene su na temelju informacija koje su bile nepotpune, pogrešne i krive', rekao je Draghi u govoru pred povjerenstvom za gospodarske i monetarne poslove Europskog parlamenta, koji je prenio kanal parlamenta.

>> Poništena odluka o zatvaranju grčke javne televizije

'Sigurno je da izvješća o snazi ustroja grčkog gospodarstva nisu bila točna. Vlasti su u to vrijeme stalno jamčile trojci vjerovnika da je gospodarstvo puno snažnije od njegova stvarnog stanja', dodao je.

U izvješću objavljenom sredinom lipnja, Međunarodni monetarni fond (MMF), jedan od članova trojke uz Europsku uniju i ECB, zamjerio je europskim institucijama nedostatnu pomoć zemljama u poteškoćama eurozone.

'Bez sumnje počinjene su pogreške. Dobro je da smo ih otkrili, kako ih ne bismo ponovili', rekao je Draghi. On je podsjetio da je u to doba nestabilnost financijskih tržišta izazivala strahovanja od širenja grčke krize na druge zemlje eurozone.

'Od tada Grčka je postigla izvanredne napretke i govorimo im da nastave tim putem, posebno kad je riječ o stukturnim reformama, čije prve rezultate danas osjećamo', naglasio je.

Na sastanku Euroskupine u ponedjeljak treba biti donesena odluka hoće li Grčka dobiti novu tranšu zajma međunarodnih vjerovnika (EU, MMF i ECB). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene