Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Star 12.000 godina

Neprocjenjiv gubitak nakon požara u muzeju: "Luzia je smrtno stradala"

Požar u Brazilu (Foto: AFP) - 2
Požar u Brazilu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp
"Prva Brazilka" Luzia, fosil žene star 12.000 godina u potpunosti je izgorio u požaru koji je u nedjelju navečer zahvatio Nacionalni muzej u Riju de Janeiru.

"Luzia je neprocjenjiv gubitak za sve one koje je zanimala povijest civilizacije", rekao je za AFP direktor Nacionalnog povijesnog muzeja Paulo Knauss.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Prosvjednik prosvjeduje protiv brazilske savezne vlade zbog devastiranog Nacionalnog muzeja (Foto: AFP) "Dvjesto godina rada je izgubljeno" Požar u muzeju izazvao napetosti: Policija bacila suzavac na skupinu ljudi

Dragulj zbirke Nacionalnog muzeja u kojemu je bilo izloženo više od 20 milijuna vrijednih arheoloških primjeraka, Luzia je prvi ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. u državi Minas Gerais tijekom arheoloških iskopavanja koja je predvodila francuska antropologinja Anette Laming-Emperaire.

Koristeći kao predložak Luzijinu lubanju znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru rekonstruirali su njezino lice, a potom je izrađena bista koja je bila izložena u muzeju.

"Luzia je smrtno stradala u požaru", sa žaljenjem kaže Katia Bogea, ravnateljica Instituta za Nacionalnu umjetničku baštinu (Iphan). Prstom upire u vlasti koje su dopustile velike proračunske rezove, a oni su, među ostalim pogodili ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu.

Knauss smatra da je nedostatak sredstava posljedica "institucijske krize, krize vrijednosti koja već dulje vrijeme pogađa zemlju". "To je stari problem, no trebalo bi prestati govoriti u prošlosti i misliti na budućnost."

Muzej godinama zanemarivan

Požar je buknuo u nedjelju navečer nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje. Zasad nema preciznih podataka o razmjerima uništenja.

Brazilski ministar kulture Sergio Leitao za list Estado de S. Paulo je kazao da je požar vjerojatno izazvan kratkim spojem ili papirnatim balonom papira na vrući zrak koji je možda sletio na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare.

Vatrogasci su vodili bitku s vremenom kako bi spasili vrijedne muzejske eksponate, a iz muzeja je priopćeno da nitko nije ozlijeđen.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej je ukupno posjedovao više od 20 milijuna vrijednih predmeta.

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je. "Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sustav za zaštitu od požara". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene