Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelci i Palestinci suglasni za pregovore o stvaranju palestinske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u utorak je otvarajući bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Annapolisu objavio kako su se Izraelci i Palestinci "suglasili da odmah pokrenu mirovne pregovore", u svrhu uspostave Palestinske države i trajnog mira s Izraelom, i zaključe ih do kraja 2008.

- Ovo je povijesna prilika da se ohrabri uspostava mira i sigurnosti u Svetoj zemlji, rekao je Bush na otvaranju jednodnevne konferencije koja je u Mornaričkoj akademiji u Annapolisu okupila predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

Stojeći za govornicom zajedno s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojima je prethodno održao trilateralni sastanak, Bush je pročitao njihovu usuglašenu izjavu u kojoj su izrazili suglasnost da nastave pregovore, prekinute prije sedam godina, i zaključe ih do kraja 2008. prihvaćenjem mirovnog sporazuma.

- Izražavamo našu odlučnost da okončamo krvoproliće i patnje i
desetljeća sukoba među našim narodima, da otvorimo novo razdoblje mira temeljeno na slobodi, sigurnosti, pravdi, dostojanstvu, međusobnom priznavanju, da promičemo kulturu mira i nenasilja da se suprotstavljamo terorizmu bez obzira jesu li ga počinili Palestinci ili Izraelci, stoji u zajedničkoj izjavi.

Suglasili su se da će taj budući mirovni sporazum riješiti ključna
pitanja navedena u prethodnim sporazumima.

U tom je cilju dogovoreno osnivanje upravljačkog odbora za pregovore, koji će svoj prvi sastanak imati već 12. prosinca ove godine, a nakon toga svaka dva tjedna, a Olmert i Abbas su dogovorili da će se redovito sastajati.

Bush je kazao kako će osnova za pregovore o mirovnom rješenju s dvjema državama Izraelom i Palestinom biti tzv. Road map (smjernice) Kontaktne skupine za Bliski istok, iz travnja 2003.

Američki je predsjednik naglasio kako je upravo sada pravo vrijeme za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i stvaranje palestinske države, dok se vodi bitka za budućnost regije.

Vrijeme je pravo, po Bushevim riječima, jer "Izraelci i Palestinci
imaju čelnike koji su odlučni ostvariti mir, jer se vodi bitka za
budućnost Bliskog istoka u kojoj se pobjeda ne smije prepustiti
ekstremistima i zato što svijet razumije hitnu potrebu da podrži te
pregovore".

Naglasio je kako nakon desetljeća sukoba neće biti lako ostvariti cilj stvaranja dviju država Izraela i Palestine koji žive jedna uz
drugu u miru i sigurnosti, ali da dvije strane moraju surađivati za
dobro svojih naroda.

- Danas Palestinci i Izraelci razumiju kako je pomoći drugima da
ostvare svoje težnje, ključ da ostvare svoje vlastite, te da oboje
traži neovisnu, demokratsku i održivu palestinsku državu, rekao je Bush.

Takva će država, po njegovim riječima, "Palestincima pružiti priliku da žive u slobodi i dostojanstvu a Izraelcima nešto što su tražili desetljećima: "da žive u miru sa susjedima".

Nakon višemjesečne intenzivne diplomatske aktivnosti, u kojoj je prednjačila američka administracija, predstavnici 40-ak zemalja,
uključujući i sve arapske zemlje, predstavici Arapske lige, Kvarteta za Bliski istok, skupine G-8, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, Europske unije okupili su se u Annapolisu kako bi dali potporu pokretanju prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, nakon što su oni prekinuti prije sedam godina, što je vodilo do druge Intifade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene