Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE REAKCIJA VATIKANA

Biskupi protiv pape: Izdali dokument kojim se dozvoljava blagoslov istospolnim partnerima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Flamanski rimokatolički biskupi su u utorak izdali dokument kojim se praktički dozvoljava blagoslov za istospolne parove, što je u suprotnosti s odlukom Kongregacije za vjeru i nauk iz ožujka 2021.

Dokument kojim se praktički dozvoljava blagoslov za istospolne parove objavljen je na internetskoj stranici Belgijske biskupske konferencije i navodi da obred koji uključuje molitvu i blagoslov za stabilna istospolna partnerstva nije "sakrament braka onako kako ga vidi Crkva".

Crkva, stoji u dokumentu, želi biti "pastoralno bliska homoseksualnim osobama" i želi biti "Crkva dobrodošlice koja ne isključuje nikoga".

Obred bi počinjao molitvama i zavjetovanjem dvoje ljudi pred obiteljima i prijateljima da će biti vjerni jedan drugom. Obred bi završio molitvom i "blagoslovom".

Vatikan se za sada nije oglasio.

U odgovoru na upit više biskupija je li dozvoljeno blagosloviti istospolnu zajednicu, Kongregacija za vjeru i nauk je odgovorila da Bog "ne može blagosloviti grijeh".

"Odgovor je negativan", poručuje se u dokumentu na dvije stranice, koji je odobrio papa Franjo. U obrazloženju se radi razlika između blagoslova ljudi-homoseksualaca i istospolnog partnerstva. Priznavanjem istospolnog partnerstva može se stvoriti dojam izvjesne sličnosti sa brakom.

"To bi bilo pogrešno i obmanjujuće", odgovorio je vatikanski ured.

U dekretu se također navodi da se prema homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i s poštovanjem.

Katoličko učenje brak smatra doživotnom vezom muškarca i žene i dijelom Božjeg plana za stvaranje novog života.

Budući da istospolna partnerstva nisu dio ovog plana, ni Crkva ih ne može blagosloviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASILA SE I RIJEČKA NADBISKUPIJA Riječki svećenik o razlozima zašto ne želi krstiti dijete lezbijskog para: "Takve ljude Crkva ne odbacuje, no..."
Pročitajte i ovo Mate Uzinić GLAS RAZUMA IZ CRKVE Riječki nadbiskup o krštenju djeteta istospolnog para: ''Rado bih se susreo s njima''

Bog "ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh: on blagoslivlja grešnog čovjeka kako bi mogao priznati da je dio njegovog plana ljubavi i dozvoliti da ga on promijeni", kaže se u dokumentu.

Kongregacija za nauk i vjeru ističe da cilj dekreta "nije oblik nepravedne diskriminacije već podsjetnik na istinu liturgijskog obreda" sakramenta braka i blagoslova koji ga prati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene