Obavijesti Pretražite Navigacija
GLAS RAZUMA IZ CRKVE

Riječki nadbiskup o krštenju djeteta istospolnog para: ''Rado bih se susreo s njima''

Mate Uzinić, riječki nadbiskup
Mate Uzinić, riječki nadbiskup Foto: Goran Kovacic/Pixsell
Nakon što je riječki župnik Kristijan Zeba nedavno odbio krstiti dijete lezbijskog para začeto medicinski potpomognutom oplodnjom, riječki nadbiskup Mate Uzinić razgovarao je s njim te u priopćenju objasnio što znači kršetnje, a obratio se i paru.

Nakon što se u osobnom razgovoru s velečasnim Kristijanom Zebom, svećenikom Riječke nadbiskupije i župnikom u župi sv. Križa – Srdoči u Rijeci, upoznao s detaljima slučaja, riječki nadbiskup Mate Uzinić u ime Riječke nadbiskupije objavio je priopćenje.

U njemu je naveo da je župnik je preko posrednika dobio zamolbu dvije ženske osobe koje su sklopile životno partnerstvo i željele krstiti dijete koje je jedna od njih začela medicinski potpomognutom oplodnjom (MPO).

''Odgovoreno im je da krštenje djeteta nije moguće jer se radi o istospolnoj zajednici. Ta činjenica po sebi nije bila dovoljna za odbijanje krštenja djeteta'', istaknuo je nadbiskup Uzinić i objasnio: ''Da bi se došlo do takvog odgovora, bilo je potrebno prethodno ispitati ispravnost njihovih nakana i provjeriti postoji li mogućnost da se i u takvim okolnostima djetetu osigura odgoj u katoličkoj vjeri i tek nakon toga donijeti odluku treba li dijete biti kršteno ili ne.''

Također je iznevjereno povjerenje spomenutih osoba objavom na društvenim mrežama, čime su izložene neprimjerenim komentarima i medijskom senzacionalizmu, kojemu smo proteklih dana svi mogli svjedočiti, upozorio je nadbiskup.

''Želio bih zbog toga sve nas, a osobito one koji sebi tako olako dozvoljavaju uvrede drugih i drugačijih, podsjetiti da bi obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje. Znak tog prihvaćanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica. Tek nakon toga može i treba uslijediti razlučivanje pojedinih zamolbi te donošenje odluka u skladu s naukom, zakonom i praksom Crkve. Uvijek je važno prethodno upoznati konkretne ljude i konkretnu situaciju i tek nakon toga razlučiti i donijeti odluku'', istaknuo je Uzinić.

Objasnio je da će se nekad nekome, iz nekog razloga, uskratiti sakrament dok se ne uklone razlozi koji priječe njegovo primanje. "Međutim, za to je uvijek potrebno pažljivo razlučivanje. Osobito to vrijedi kada se radi o krštenju djece koje se, ako ga se traži s pravom nakanom i prihvaćanjem obveza koje iz toga proizlaze, ne bi smjelo uskratiti jer, kako kaže papa Franjo, ''krštenje djeteta za njega je čin pravde … jer mi mu u krštenju dajemo blago, mi mu u krštenju dajemo zalog: Duha Svetoga. Dijete izlazi [iz krštenja] sa snagom Duha u sebi: Duha koji će ga braniti, pomagati mu kroz cijeli život. Zato je tako važno krstiti ih kao djecu, kako bi rasla snagom Duha Svetoga'' (Papa Franjo, Sikstinska kapela, 12. siječnja 2020.)''.

U tom duhu on je još 2014. godine u Vatikanu krstio djevojčicu čiji roditelji nisu bili crkveno vjenčani, podsjetio je Uzinić.

''Najbolje ozračje krštenja djeteta i njegova odgoja u vjeri prema kršćanskom naučavanju je obitelj koja ima jednog oca i jednu majku. No, u stvarnosti je sve više djece koja ne žive u takvom ozračju. Činjenica da su u ovom slučaju spomenute osobe sklopile životno partnerstvo ne može i ne smije nas automatski dovesti do zaključka da nemaju pravu nakanu i da ne prihvaćaju obvezu odgoja djeteta u vjeri'', poručio je riječki nadbiskup.

''Postoje i drugi slučajevi u kojima osobe ne žive posve u skladu s katoličkim naukom o braku, a vjernici su i odgajaju djecu u vjeri. Kao što postoje i oni koji su sklopili katoličku ženidbu i krstili djecu, a ne odgajaju ih u vjeri, iako su se na to obvezali. K tome, ne smijemo iz vida izgubiti kumu ili kuma koji na krštenju preuzimaju obvezu pomoćnika u odgoju djeteta, kao niti rodbinu i prijatelje. Uz njih je, ako te osobe ostanu povezane s Crkvom te se nađe način njihove integracije u župnu zajednicu, također i čitava župna zajednica koja kod krštenja na sebe preuzima i odgojnu obvezu, a veliku pomoć roditeljima u odgoju pruža i vjeronauk u školi'', istaknuo je Uzinić.

"U svakom slučaju", dodao je, ''u trenutku kada netko traži krštenje potrebno je u osobnom susretu preispitati nakane, pomoći roditeljima i kumovima da dobro razumiju obvezu odgoja djeteta u vjeri te ih potaknuti da se trude u skladu s njom živjeti. Prigoda je to i da se navijesti radosna vijest evanđelja, bez obzira na to hoće li na kraju doći do krštenja ili ne.''

Pročitajte i ovo Riječka nadbiskupija OGLASILA SE I RIJEČKA NADBISKUPIJA Riječki svećenik o razlozima zašto ne želi krstiti dijete lezbijskog para: "Takve ljude Crkva ne odbacuje, no..."
Pročitajte i ovo Mate Uzinić i Sanja Vištica PORUKA NADE Nadbiskup Uzinić u Dnevniku Nove TV o cijepljenju: "Nažalost, mnogi su zavedeni"

Riječki nadbiskup istaknuo je da mu je iskreno žao što je ovaj par postao predmetom prenaglašene medijske pažnje: ''Žao mi je zbog povrede njihove diskrecije, posebno na izlaganju tolikim neprimjerenim komentarima, koji iako ponekad dolaze od vjernika u svojoj biti su duboko nekršćanski.''


''U duhu Amoris laetitia, br. 250, dužni smo ''svaku osobu, bez obzira na njenu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te … pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja''. Istospolni par koji je tražio ovo krštenje rado bih osobno susreo i s njima razgovarao te se mogu, ako žele, javiti u Ured koadjutora Riječke nadbiskupije'', poručio je u priopćenju nadbiskup Uzinić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene