Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od stotinu crkava

Izazov Vatikanu: Katolički svećenici organiziraju vjenčanja za istospolne parove, ali i razvedene - "Blagoslivljamo njihovo zajedništvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolički svećenici u Njemačkoj počeli su u ponedjeljak veliku akciju blagoslivljanja istospolnog braka kojemu se Vatikan i dalje oštro protivi, što je nedavno ponovo potvrdio.

Više od sto crkava diljem zemlje organizira vjenčanja otvorena za "sve koji se vole", homoseksualce, lezbijke i heteroseksualce, pridruživši se tako inicijativi "ljubav pobjeđuje" koju su pokrenuli svećenici, đakoni i volonteri.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Ilustracija Idite u miru Nijemci masovno "bježe" iz Katoličke Crkve. Prošle godine ispis je tražilo više od pola milijuna ljudi

"Dižemo glas i poručujemo: i dalje ćemo podupirati sve koji ulaze u zajednički život i blagoslivljati njihovo zajedništvo", ističu organizatori na internetu.

Kampanja, koju je kritizirala Njemačka biskupska konferencija, treba potrajati nekoliko dana. Uključuje i razvedene osobe koje se više ne mogu vjenčati u crkvi.

Sredinom ožujka vatikanska je Kongregacija za nauk vjere objavila bilješku u kojoj opetuje da homoseksualnost smatra "grijehom" i potvrđuje da istospolni parovi ne mogu primiti sakrament ženidbe.

Dvije tisuće šesto svećenika i mnogi teolozi i laici potpisali su u ožujku peticiju protiv takvog stajališta dok Katolička crkva radi na reformi u okviru sinode na kojoj će se razgovarati o celibatu, oženjenom svećenstvu i većem oslanjanju na laike i na žene.

Zastave u duginim bojama na crkvama

Ti su svećenici pozvali na "neposluh" putem društvenih mreža s ključnom riječi #Pastoraler Ungehorsam (svećenički neposluh). Kao odgovor, zastave u duginim bojama osvanule su na mnogim crkvama u Njemačkoj i u Austriji, katoličkoj zemlji.

"Napokon moramo priznati da je Crkva dio života, ne samo kada je riječ o ženidbi muškarca i žene, nego i u svakoj vezi koja se temelji na vjeri, poštovanju i ljubavi", ocijenila je Birgit Mock, zamjenica predsjednika sinodske skupine za pitanje spolnosti.

Na sinodu u Njemačkoj Sveta Stolica i konzervativniji prelati gledaju sa sumnjom, ponajprije nadbiskup Koelna Rainer Maria Woelki, bojeći se da Crkvu u Njemačkoj ne odvoji od cjeline Katoličke crkve.

No neki misle da se Katolička crkva mora modernizirati jer vjernici iz nje odlaze zbog slučajeva pedofilije i nedovoljnog broja svećenika.

Premda je najbrojnija vjerska zajednica u zemlji, broj njezinih članova pao je u 2019. na 22,6 milijuna, što je za dva milijuna manje nego 2010., kada su izbili prvi skandali spolnog zlostavljanja maloljetnika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene