Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je da je osobno ubijao kriminalce dok je bio gradonačelnik Davaa, na jugu zemlje, kako bi policiji "pokazao" primjerom.


Izjavu je dao pred poslovnim ljudima s kojima je razgovarao o svojoj kampanji suzbijanja droge u kojoj je od njegova preuzimanja dužnosti 30. lipnja ubijeno više od 5000 ljudi. "U Davau sam to osobno radio kako bih pokazao dečkima (policiji) da, ako to mogu ja, zašto ne bi i oni", rekao je Duterte govoreći o gradu kojemu je bio na čelu više od 20 godina.

Vezani članci Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP) Duterte nazvao Hitlera ludim tijekom posjeta Yad Vashemu Slika nije dostupna Duterte prijeti izgonom europskih veleposlanika: "Imate 24 sata da napustite moju zemlju"

"Vozio sam se Davaom na motociklu i patrolirao ulicama ne bih li otkrio gdje su problemi. Doista sam tražio sukob kako bih mogao ubiti", dodao je.

Rodriga Dutertea optužuju da je organizirao eskadrone smrti u Davau, gdje su ubili više od 1000 ljudi, ocjenjuju aktivisti za ljudska prava.

Odgovarajući na kritike međunarodne zajednice, opetovao je da ne kani prestati s takvom politikom koja ne krši nijedan zakon jer policija djeluje u legitimnoj samoobrani, a velik broj žrtava je posljedica međusobnog obračuna kriminalnih bandi.

Duterte, 71-godišnji odvjetnik, došao je na vlast nakon kampanje u kojoj je obećao da će iskorijeniti kriminal za nekoliko mjeseci. (Hina)