Oluja bi trebala stići na kopno predvečer ili tijekom večeri.


Tisuće ljudi napuštalo je svoje domove na sjeveru Filipina kamo se približava tajfun Noul koji je u nedjelju ojačao na najvišu petu kategoriju i postao supertajfun pa su vlasti upozorile na opasnost od poplave, odrona i golemih valova.

Vezani članci Donirana odjeća - 23 Zabavljaju se unatoč tragediji: Vulkan im je uništio domove, ali pronašli su humor u doniranoj odjeći Slika nije dostupna Monstruozni supertajfun hara Filipinima, udari vjetra dosežu 380 km/h!

Njegovi vjetrovi ojačali su do brzine 220 km/h, približavajući se sjeveru najvećeg otoka Luzona, rekla je Esperanza Cayanan, direktorica vladina ureda za meteorološki nadzor.

Oluja bi trebala stići na kopno predvečer ili tijekom večeri a svoju će snagu osobito pokazati u sjevernoj pokrajini Cagayanu.

"Ovo je veoma opasna oluja, najjača ove godine", dodao je Rene Paciente, voditelj pomorske meteorološke službe.

Traje evakuacija više od 2000 stanovnika priobalja u Cagayanu, rekla je Norma Talosig, direktorica civilne zaštite na tom području. "Moraju se skloniti na povišeno. Mjesne vlasti im pomažu u evakuaciji autobusima, kamionima pa čak i vozilima hitne medicinske pomoći", istaknula je za AFP.

Zastrašujuć prizor razaranja - Vojska je u stanju pripravnosti, a pripremljene su i zalihe hrane

"Na nekim područjima su mogući odroni i iznenadne poplave", upozorila je Mina Marasigan, glasnogovornica Državnog vijeća za upravljanje katastrofama.

Direktor nacionalne civilne zaštite Alexander Pama rekao je da su u priobalju mogući valovi od 2 metra.

Ti valovi, slični valovima cunamija, najviše zabrinjavaju vlasti jer su usmrtili većinu od 7350 poginulih i nestalih u studenome 2013. kada je otočje pogodio supertajfun Haiyan.

Evakuirane su i stotine mještana sela u podnožju vulkana Bulusana, na jugu Luzona. Vlasti strahuju da će kiša pomiješana s pepelom nakupljenim na padinama vulkana prouzročiti odrone.

Brodski i trajektni promet u zonama rizika prekinut je iz opreza a neki domaći letovi su otkazani.

Filipine svake godine pogodi dvadesetak oluja i tajfuna, sijući smrt na svome putu.

Na Tajvanu koji je također na putu kojim će supertajfun proći, vlasti su izdale upozorenje za ribare i mornare i evakuirale gotovo 1000 turista s otoka kod južne obale. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook