Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušenje cigareta možda je štetno po zdravlje, a opušci su možda ružni za vidjeti razbacani po ulicama i trgovima, no znanstvenici su pronašli način kako iskoristiti dio nusproizvoda cigareta u pročišćavanju vode.


Dosad su se javile neke studije koje su proučavale načine na koje cigarete mogu puniti mobitele, kako se od njih mogu izraditi palete za transport robe te kako se ostacima od cigareta može proizvesti jači beton.

Vezani članci Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Za njih vrijeme kao da stoji: Čak 254 tisuće ljudi u Hrvatskoj nema priključak na javnu vodoopskrbu, istražili smo zašto Slika nije dostupna UNESCO: Hrvatska ima najbolju vodu iz 'pipe' u Europi

Tim kineskih znastvenika, međutim, pronašao je metodu pomoću koje se korištenjem pepela cigareta uspješno iz vode filtrira opasni i poznati otrov arsen. Pomoću sofisticiranog sustava filtriranja, kineski znanstvenici uspješno su uklonili arsen iz pitke vode, prenosi Daily Mail.

4000 kemikalija koje ubijaju, ali mnogi ih se ne odriču...

Oni su pepeo cigareta pomiješali s aluminijskim oksidom. Zbog njegove porozne konzistentnosti, kineski znanstvenici zaključili su da bi mogao biti povoljniji za filtriranje arsena iz pitke vode od drugih materijala koji su prije iskušani, poput kore od banane.

Kad su testirali mateirjal na zagađenoj vodi, odstranili su 96 posto arsena te ga na taj način smanjili ispod maksimalne dozvoljene granice propisane od strane svjetske zdravstvene organizacije.

prirodni ili industrijski arsen zagađuje podzemne vode na visokoj razini u mnogim zemljama, uključujući Čile, Kinu, Mađarsku i Meksiko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook