Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasno poručio svima

Evo što je sve napisano u pismu o kojem se priča cijeli dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam pismo koje je grčki premijer Alexis Tsipras uputio predsjedniku Europske komisije, Jean Claude Junckeru, predsjedniku Europske centralne banke, Mariju Draghi i direktorici Međunarodnog monetarnog fonda, Christini Lagarde.

EKONOMSKA STRUČNJAKINJA ZA DNEVNIK.HR 'Grčka se precijenila'

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Slika nije dostupna migrantska kriza Plenković na tursko-grčkoj granici: "Poslat ćemo Turskoj poruku da njihovi dobri odnosi s EU-om ovise o obje strane"

PREOKRET ZA PREOKRETOM Nakon oštrog odgovora iz EU - Hoće li Grčka dobiti novu priliku?!

Pismo prenosimo u cijelosti.

Draga direktorice, dragi predsjednici,

pišem vam kako bih vas obavijestio o poziciji Helenske Republike (Grčke) naspram liste prijedloga koje je iznijela Europska komisija na svojim stranicama, 28. lipnja 2015. godine.

Helenska Republika je spremna prihvatiti taj prijedlog kojim pridodajemo odgovarajuće amandmane, dodatke i njihova pojašnjenja kao dio produženja isteklog programa EFSF-a.

Kao što možete vidjeti, naši amandmani su konkretni i u potpunosti prihvaćaju robusnost i kredibilitet čitavog programa.

1. PDV reforma

Zahtijevamo da se u nove mjere uvede zadržavanje 30% nižih cijena na grčkim otocima.

2. Fiskalne strukturne mjere

Postupno povećanje akontacije poreza na prihod za pojedina poduzeće i to do 100 posto, te postupno ukidanje preferencijalnog poreznog odnosa za poljoprivrednike (uključujući subvencije na trošarine i dizelska goriva) do kraja 2017.

Smanjiti maksimalni iznos izdataka za vojsku za 200 milijuna dolara u 2016. i 400 milijuna dolara u 2017. godini kroz unaprijed uređene odredbe koje uključuju smanjenje broja zaposlenika kao i smanjenje nabave.

3. Mirovine

Reforma iz 2010. godine bit će u potpunosti implementirana, ali reforma iz 2012. (faktor održivosti') bit će odgođena do implementacije nove zakonodavne reforme u listopadu 2015- godine. EKAS će se postupno ukinuti do kraja 2019. godine, ali bez direktne akcije za gornjih 20 posto korisnika.

Sve štetne naknade bit će postupno ukinute do kraja 2017. godine, počevši od 31. listopada 2015.

4. Tržište rada

Novi zakonodavni okvir donijet će se u jesen 2015. godine.

5. Tržište proizvoda

Smjesta počinje implementacija preporuka OECD-a iz 'toolkita 1' (turističke rente, prijevoz turista, dozvole za kamione, pravila tradicionalne prehrambene artikle, europska pravila za građevinske materijale), 'toolkita 2' (pića i naftne prerađevine) otvaranje ograničenih profesija javnih bilježnika, aktuara i sudskih poslužitelja, kao i liberalizacija tržišta sportskih dvorana te eliminacija velikog dijela štetnih naknada.

Nadalje, u suradnji s OECD-om implementiramo ambiciozan paket reformi koji uključuje:

- stvaranje OSS (one-stop-shop) službi za poduzeća (analiza najboljih praksi kao i opsežan plan unaprijed pripremljen i dovršen u suradnji s OECD-om)

- smjesta provesti opsežnu procjenu kompetitivnosti u pojedinim sektorima koje karakterizira oligopol (npr. građevina, trgovina na veliko, poljoprivredni proizvodi, mediji...) te usvajanje sukladnih preporuka (glavni plan i vremenski plan već pripremljen od OECD-a)

- smjesta provesti opsežnu strategiju protiv koruptivnih praksi u poslovanju, na primjer u području javne nabave (glavni plan i vremenski plan već pripremljen od OECD-a)

ADMIE će se odvojiti od PPC-a u zaseban zakonski subjekt u većinskom vlasništvu države.

Unaprijed zahvaljujem na potpori. Veselim se vašem javljanju.

Srdačno,

Aleksis Tsipras

VAROUFAKIS PROVOCIRA!? Na zgradi ministarstva osvanuo transparent: 'Ne ucjenjivanju i siromaštvu'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene