Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najgora premijerka'

Janšini eurozastupnici traže povlačenje kandidature Bratušek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća oporbena stranka u Sloveniji podsjeća da je protivljenje Bratušek u EK izražavao i novi premijer koji bi se u slučaju da ona ne uspije na saslušanju mogao odlučiti za novog kandidata iz Slovenije.

Većina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu je protiv izbora premijerke u odlasku Alenke Bratušek u novu Europsku komisiju (EK), a europarlamentarci koji djeluju u okviru Europske pučke stranke (EPS) vjeruju da je još uvijek dovoljno vremena da novi predsjednik EK Jean Claude Juncker pristane na drugo ime koje bi mu mogla predložiti nova vlada Mire Cerara te su najavili svoje oštro protivljenje kandidaturi Bratušek na nadležnim tijelima Europske komisije.

Pročitajte i ovo Liste za EU parlament - 3 Put do EP-a Na redu su novi izbori: Državno izborno povjerenstvo zaprimilo 25 lista Slika nije dostupna Sredinom tjedna Slovenija: Idući tjedan parlament o sudbini Janšine vlade

'Postoji mogućnost da nadležni odbor Europskog parlamenta na saslušanju odbaci njenu kandidaturu, a još uvijek je dovoljno vremena da u tom slučaju nova Cerarova vlada Junckeru predloži novog kandidata', izjavila je za novi broj tjednika "Reporter" eurozastupnica iz Slovenije Romana Jordan, dodavši da su se u prošlosti već događali slučajevi kad su na sugestiju pojedinih odbora kandidati za Europsku komisiju bili zamijenjeni.

Jordan je najavila da će eurozastupnici SDS-a zatražiti da se na sjednici europskog odbora za industriju, istraživanja i energiju (ITRE) preispita kandidatura Bratušek kako bi u komisiji bio imenovan drugi član Europske komisije iz Slovenije.

Slovenska premijerka postaje povjerenica u novoj EK

Jordan je zastupnica iz Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je na nedavnim europskim izborima u Sloveniji osvojila najviše euromandata. Predsjednik SDS-a Janez Janša u pismu Junckeru naveo je prošlog tjedna da je Bratušek najgora predsjednica vlade otkako postoji Slovenija te izrazio razočarenje što se Juncker odlučio upravo za nju iako i sam pripada krugu pučkih stranaka.

Najveća oporbena stranka u Sloveniji podsjeća da je protivljenje Bratušek u EK izražavao i novi premijer koji bi se u slučaju da ona ne uspije na saslušanju mogao odlučiti za novog kandidata iz Slovenije.

Jean-Claude Juncker je Alenki Bratušek namijenio jedno od potpredsjedničkih mjesta u EK i mjesto povjerenice za energetsku uniju. Ona se još ovog tjedna mora predstaviti na odboru za industriju, istraživanja i energiju (ITRE).

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji na istom položaju ostaje i u novoj vladi Mire Cerara, najavio je u petak da bi se problematična kandidatura Bratušek za Europsku komisiju mogla naći krajem ovog tjedna na prvoj sjednici Cerarove vlade. No, dodao je da je to ovisno o samom premijeru koji kaže da na izbor Bratušek kao predsjednik vlade u formiranju do sada nije mogao utjecati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene