Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europske čestitke Tadićevoj pobjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici čestitali su Borisu Tadiću pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći kako je srpski narod odabrao demokratski put i odlučio da je Srbiji mjesto u Europi.

Čestitke Borisu Tadiću, koji je u drugome krugu tijesno pobijedio radikalnog protukandidata Tomislava Nikolića, uputio je i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Pročitajte i ovo Slavlje Vatrenih BRAVO, VATRENI! Stižu čestitke državnoga vrha i domaćih političara: Vatrenima poruku poslao i legendarni šahist Kolinda Grabar-Kitarović "pobjeda ujedinjene europe" Pljušte čestitke Macronu, bivša predsjednica objavila njihovu zajedničku fotografiju

"Pobjeda Tadića pridonijet će ne samo stabilnosti Srbije, već i Republike Srpske te cijele regije", kazao je Dodik, koji predviđa da će "se veze RS i Srbije još više razvijati", a činjenicu da su izbori protekli bez incidenta vidi kao "dokaz" stabilnosti demokracije u Srbiji.

Danilo Tuerk, predsjednik Slovenije, trenutačne predsjedateljice Europskom unijom, u čestitki je poručio da su izbori bili važan izraz jačanja demokracije u Srbiji i doprinos stabilnosti u regiji te izrazio nadu u jačanje prijateljstva dviju država na načelima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.

Reizbor Tadića pozdravili su i slovenski premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji drže da Tadićeva pobjeda jača demokratske i proeuropske snage u srbijanskoj politici.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je da rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji pokazuju da većina građana želi nastaviti put prema Europskoj uniji.

I Njemačka je čestitala Tadiću na pobjedi poručivši da je takvim izborom srpski narod istaknuo da budućnost vidi u Europi. Berlin je najavio nastavak podrške Srbiji i ocijenio da će potpisivanje privremenog političkog sporazuma EU i Srbije, predviđeno 7. veljače, ojačati približavanje EU i pomoći ujediniti građane Srbije. 

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik pozdravila je Tadićevu pobjedu kao korak prema Europsko uniji. Ako Srbija to to želi sporazum EU i Srbije mogao bi biti potpisan već u četvrtak, poručila je Plassnik.

Pobjeda predsjednika Tadića "jamči nastavak demokratskog puta srpskog naroda. Pokazuje da Srbija kroči europskim putem", ocijenio je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg.

Mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goncz pozdravila je pobjedu umjerenog predsjednika Tadića za koju je kazala da će pomoći srbijanskim perspektivama za članstvo u EU te imati pozitivan učinak za mađarsku manjinu u Srbiji. Na pitanje o priznanju neovisnost Kosova, ministrica Goncz je kazala da će službena Budimpešta "pratiti" većinu Europljana, ali neće biti prva koja će priznati Kosovo.

Španjolska je izrazila "veliko zadovoljstvo" Tadićevom pobjedom koja će "olakšati" put te zemlje "prema Europi", ocijenilo je ministarstvo vanjskih poslova u Madridu.

Iz financijskih središta u Europi oglasio se predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Jean Lemierre prognozom da će Tadićeva pobjeda pomoći u privlačenju stranih ulaganja u Srbiju. 

"Nadam se da će izbori biti ključ z pokretanje potencijala u toj regiji", rekao je Lemierre novinarima i ocijenio da "Srbija ima sjajne ljude i golem potencijal". EBRD je prvi ulagač u Srbiju s više od milijarde eura. Lemierre je upozorio da Srbija mora brzo nadoknaditi ekonomsko zaostajanje za Europom te osigurati miran prijelaz za Kosovo koje će proglasiti neovisnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene