U svijetu je od koronavirusa preminulo više od 212.000 ljudi, a jedna se zemlja ipak ističe po niskom broju smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Galerija


Riječ je o Slovačkoj, zemlji od nešto više od pet milijuna stanovnika koja ima najmanji broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u cijeloj Europi.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija U BiH srušen rekord, preminulo čak 20 osoba pozitivnih na koronavirus Andrej Plenković i Josip Aladrović Plenković predstavio mjere za očuvanje radnih mjesta: "Uvodimo još kraće radno vrijeme, raste potpora za radnike. Iznos će ovisiti i o padu prometa"

Slovačka je zatvorila škole, trgovine i granicu prije svih ostalih europskih država, osim Italije. Političari su počeli nositi zaštitne maske prije nego što ih je vlada učinila obaveznima i te su mjere urodile plodom, piše Bloomberg.

Šest tjedana nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva.

"Ključ je u brzini", rekla je Eva Schernhammer, voditeljica Odjela epidemiologije Medicinskog sveučilišta u Beču. "Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Slovačka je po tom pitanju napravila pravu stvar", izjavila je.

Bratislava je zatvorila škole dva dana nakon što je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze i tjedan dana prije ostatka zemlje. 

Čelnik regije Bratislava Juraj Droba rekao je kako ga je na to potakla situacija u Italiji.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je da se na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantenu.

Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Kao i mnoge europske zemlje i Slovačka ovih dana popušta mjere kako bi oporavila gospodarstvo, a čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa Martin Smatana rekao je kako se virus u većini populacije ne širi.

"Ako se trend nastavi, moći ćemo reći da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa među  najboljima u svijetu", rekao je Smatana.