Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao summit

Europska unija bez dogovora o proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredni summit Europske unije posvećen višegodišnjem proračunu završio je u petak bez dogovora.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u noći na petak bio predstavio novi prijedlog za razdoblje 2014.-2020. od 972 milijarde eura, što je 1,01 posto bruto nacionalnog dohotka u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU pruža pomoć Van Rompuy: Solidarni smo s Hrvatskom, BiH i Srbijom oko šteta od poplava Slika nije dostupna Prvi put na summitu s čelnicima EU Barack Obama stiže u posjet Europi

Ukupni iznos koji je Van Rompuy predložio ostao je isti kao i u njegovu prijedlogu od prošlog tjedna, što je 75 milijardi eura manje od iznosa koji je predložila Europska komisija, ali je predložio određenu preraspodjelu sredstava.

>> Moody's Hrvatskoj zadržao negativnu prognozu gospodarskog rasta

Da će pregovori biti teški pokazali su odmah čvrsti stavovi suprotstavljenih strana. Jedni žele više novca, drugi štednju. U klubu bogatih koji stežu remen najglasniji su Britanci. "Nije vrijeme za prtljanje, nije vrijeme za prebacivanje novca iz jednog dijela u drugi. Potrebni su nam duboki rezovi. To činimo u svojim zemljama, to se mora napraviti i ovdje", rekao je britanski premijer David Cameron.

Dio tog nacrta je i hrvatski zahtjev za više vremena za realizaciju projekata. Za Uniju riječ je o malenoj svoti.
"Mi smo dobro prošli u ovoj priči zasada. Mi plus-minus trebamo platiti četiri milijarde dolara odnosno eura, a imamo šanse dobiti natrag 11 i pol. Dakle, to je ono što moramo osigurati. Dakle moramo se izboriti, to nam neće niti servirano na tanjuru", rekao je u Buxsellesu premijer Zoran Milanović.

Prije sedam godina za donošenje višegodišnjeg proračuna trebala su tri summita. Sljedeći je početkom godine. Ako članice ne postignu kompromis, primjenjivat će se plan proračuna koji je do sada bio na snazi, a time se riskiraju dugoročni projekti i nova kriza Unije. (K.A./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene