Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put na summitu s čelnicima EU

Barack Obama stiže u posjet Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama stiže u 24-satni posjet Bruxellesu povodom summita s čelnicima EU-a. To će biti ujedno prvi posjet američkog predsjednika od 2005.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak navečer stiže u 24-osatni posjet Bruxellesu, na summit s čelnicima EU-a, prvi njegov predsjednički posjet europskoj prijestolnici i prvi posjet nekog američkog predsjednika nakon 2005.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Ivana Petrović nakon summita Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Hrvatska bi 1. siječnja mogla ostvariti sve svoje strateške ciljeve"

Obama će tijekom svog 24-satnog posjeta posjetiti u srijedu ujutro memorijalno groblje u Waregemu, u društvu belgijskog kralja Phillipa i premijera Elija Di Rupa kako bi odao počast poginulim Amerikancima u prvom svjetskom ratu.

'Ove godine neće biti summita G8 u Rusiji'

S čelnicima EU-a, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, Obama će se sastati tijekom radnog ručka, a predviđeno trajanje je samo 75 minuta. Obama će također održati govor u bruxelleskoj 'Palais des Beaux Arts', pred oko 200 odabranih uzvanika. Iz Bruxellesa odlazi u srijedu navečer u Rim, gdje će se u četvrtak i petak sastati s papom Franjom te talijanskim predsjednikom i premijerom.

Zadnji posjet Bruxellesu nekog američkog predsjednika bio je 2005. kada je George W. Bush doputovao kako bi popravio odnose s Europom, narušene nakon invazije na Irak 2003.

I sadašnji Obamin posjet dolazi u razdoblju narušenog povjerenja, pogotovo nakon otkrića američkog masovnog prisluškivanja europskih građana i čelnika europskih država. Tijekom razgovora s europskim čelnicima dominirat će ukrajinska kriza i ruska aneksija Krima. Obama, Van Rompuy i Barroso pokušat će se uskladiti kako bi se Rusiju izoliralo zbog njezina ponašanja u Ukrajini.

Također će se razgovarati o pregovorima o sklapanju Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP), ambicioznog, sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini, kojim bi se stvorila najveća zona slobodne trgovine na svijetu. Pregovori se vode od srpnja 2013. s ciljem da se dovrše do kraja ove godine. Očekuje se da će čelnici dati političko ohrabrenje pregovaračima da uspješno dovrše pregovore.

Stigao Obama: Evakuiran dio Amsterdama zbog sumnjivog predmeta

Europska strana trebala bi otvoriti i pitanje ukidanja viza za građane pet europskih zemalja (Hrvatska, Cipar, Poljska, Bugarska i Rumunjska) za koje Amerikanci još traže vize, ali se zbog nedostatka vremena ne očekuje sadržajnija rasprava. Na sastanku će vrlo kratko biti riječi i o Siriji te o globalnim izazovima poput klimatskih promjena, zaštite podataka, upravljanja internetom itd.

Jedno od pitanja o kojima se pregovara u sklopu sporazuma o slobodnoj trgovini je pitanje američke zabrane izvoza nafte i restrikcija izvoza plina. Europska unija želi ukidanje tih zabrana. Amerikanci odnedavno imaju viška energije, naročito nakon što je krenula proizvodnja plina iz škriljevca. Ukidanjem zabrane izvoza omogućilo bi pojeftinjenje plina u Europi, ali bi s druge strane moglo dovesti do povećanja cijene u Sjedinjenim Državama. Američke kompanije imaju znatnu konkurentsku prednost pred europskim zbog niskih troškova energije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene