Europska komisija istražit će krši li Poljska temeljne vrijednosti Europske unije. Zbog dva sporna zakona, moguća sankcija je i suspenzija prava glasa u Europskom vijeću.


Neki poljski mediji i političari posljednjih su dana žestoko reagirali. Usporedili su pokušaj nadzora Europske unije s njemačkom okupacijom u 2. svjetskom ratu. Da nešto nije u redu u Poljskoj, prvo su glasno rekli deseci tisuća građana na velikim prosvjedima.

Vezani članci Aleksandar Vučić Procurio dokument Europske komisije o Srbiji: "Ostaju neriješeni brojni izazovi" Skup pobornika mađarske oporbe - 3 Europska unija pokreće postupak protiv Orbanove Mađarske, upitne milijarde iz EU fondova

Europska komisija sada će provjeriti je li to istina. Prvi put pokrenut je takozvani mehanizam za vladavinu prava usvojen 2014. Prvi korak je preliminarna procjena dvaju kontroverznih zakona koji omogućuju vladajućim konzervativcima da sami odabiru ustavne suce i čelne ljude u javnim medijima.

'Ovo nema veze s politikom. Poljska unutarnja politika mene se ne tiče, o njoj ništa ne znam niti želim znati. Mene zanimaju samo doneseni zakoni i njihov odnos prema vladavini prava u Poljskoj. O tome želim razgovarati s poljskom vladom', rekao je Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije.

No Varšava svejedno optužuje Bruxelles da se želi umiješati u domaće političke sukobe.

'Poljska ima pravo suvereno odlučivati o pitanjima na svojem teritoriju. Kako organizirati medije i voditi razvojnu politiku, sve to su suverene odluke svake države, pa i Poljske', kazala je poljska premijerka Beata Szydlo.

Ako Komisija ustanovi da sporni zakoni nisu u skladu s europskim zakonodavstvom, Poljskoj će poslati preporuku da ih ispravi. Poljska zatim mora odgovoriti i ako uvaži preporuke, cijeli mehanizam staje. No ako odbije, Komisija će kazniti Poljsku. Kao sankcija je moguća čak i suspenzija prava glasa u Europskom vijeću. O situaciji u Poljskoj idući tjedan će raspravljati i zastupnici u Europskom parlamentu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju