Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko će nam to štetiti

Europska komisija dopustila uvoz radioaktivne hrane iz Japana?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novim propisima Europske komisije bit će moguće uvoziti mlijeko s tri puta većom količinom radioaktivnosti, dok u ribljem i biljnom ulju razina smije biti viša za čak 20 puta, pišu austrijski mediji.

Nakon nuklearne katastrofe u Japanu Europska je komisija povećala dozvoljenu granicu radioaktivnosti za namirnice koje se uvoze u EU. Tom je uredbom moguć uvoz namirnica sa čak 20 puta višom razinom radioaktivnih supstanci. Prema pisanju austrijskih medija liječnici strahuju da bi takva uredba mogla imati ozbiljne posljedice za zdravlje građana EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoke cijene hrane Doživjeli smo i to: Voće i povrće skuplje je od mesa! Slika nije dostupna Sve veće cijene Doznajte što je najviše poskupjelo!

Nova uredba Europske komisije, usvojena prošlog tjdena pod brojem 297/2011, propisuje specijalne uvjete za uvoz hrane iz Japana. Dopušta viši nivo radioaktivnosti, a na snazi će biti najmanje do 30. lipnja. Povećana radioaktivnost izmjerena je u povrću, mlijeku i mesu u nekoliko japanskih prefektura.

Prije uvođenja novih vrijednosti, stručnjaci za ekologiju već su upozoravali da je razina dopuštenih radioaktivnih supstanci u hrani previsoka, a tražili su i oštrije propise.

Stručnjaci navode kako se ovakve uredbe donose samo u situacijama kada vlada nestašica hrane te naglašavaju kako sada to nije slučaj. Strahuju kako će nas 'želja da pomognemo Japanu skupo koštati', pišu mediji.

Predstavnici iz Austrije, Francuske i Grčke glasovali su protiv prijedloga. Poljska je bila suzdržana. No glasova je za odluku ipak bilo dovoljno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene