Nakon nuklearne katastrofe u Japanu Europska je komisija povećala dozvoljenu granicu radioaktivnosti za namirnice koje se uvoze u EU. Tom je uredbom moguć uvoz namirnica sa čak 20 puta višom razinom radioaktivnih supstanci. Prema pisanju austrijskih medija liječnici strahuju da bi takva uredba mogla imati ozbiljne posljedice za zdravlje građana EU.
Nova uredba Europske komisije, usvojena prošlog tjdena pod brojem 297/2011, propisuje specijalne uvjete za uvoz hrane iz Japana. Dopušta viši nivo radioaktivnosti, a na snazi će biti najmanje do 30. lipnja. Povećana radioaktivnost izmjerena je u povrću, mlijeku i mesu u nekoliko japanskih prefektura.
Prije uvođenja novih vrijednosti, stručnjaci za ekologiju već su upozoravali da je razina dopuštenih radioaktivnih supstanci u hrani previsoka, a tražili su i oštrije propise.
Stručnjaci navode kako se ovakve uredbe donose samo u situacijama kada vlada nestašica hrane te naglašavaju kako sada to nije slučaj. Strahuju kako će nas 'želja da pomognemo Japanu skupo koštati', pišu mediji.
Predstavnici iz Austrije, Francuske i Grčke glasovali su protiv prijedloga. Poljska je bila suzdržana. No glasova je za odluku ipak bilo dovoljno.