Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija očekuje da zemlje koje teže ulasku u EU dijele iste vrijednosti i stoga je razočarana odlukom Srbije da ne sudjeluje na svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir.


'Vrlo smo razočarani odlukom Srbije. Očekujemo da zemlja koja teži članstvu u EU-u dijeli njezine vrijednosti i da usklađuje svoja stajališta s njom', izjavila je Angela Filote, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Vezani članci Zrinka Cvitešić (Foto: Instagram) Zrinka Cvitešić na Instagramu se pohvalila sretnom viješću: "Sreća je tamo gdje ti je srce" Danijela i Željko Pemper Oni su ponos Hrvatske: "Prije svega sam ponosna na svoju djecu, našu obitelj i zajedništvo"

Filote je odgovorila na novinarski upit da iznese EK-ovo stajalište o izjavi srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, koji je odluku o nesudjelovanju na svečanosti dodjele Nobelove nagrade opravdao time da je Kina jedan od najvažnijih srbijanskih partnera i da su dobri odnosi s njom u nacionalnom interesu.

>> Kina pokrenula ekvivalent Nobelovoj nagradi za mir

Kina je Srbiji u 'nacionalnom interesu'

Filote je najavila da će povjerenik Fuele o tome razgovarati s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, koji će u četvrtak boraviti u Bruxellesu.

Kina je izrazila veliko nezadovoljstvo odlukom da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Liu Xiaobu, intelektualcu koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog zauzimanja za demokratizaciju zemlje. Također je pozvala na bojkot svečanosti u Oslu, zaprijetivši da će one zemlje koje sudjuluju snositi određene posljedice.(Hina)