Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ekonomski analitičar za Dnevnik Nove TV

'Nadam se da će europske institucije, europska demokracija izdržati ovaj test'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Luka Brkić.

Koliko Grčka može izdržati bez nove financijske injekcije?

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Ilustracija podaci DSZ-a Nema usporavanja rasta cijena: Imamo najvišu stopu inflacije u cijeloj eurozoni

Teško je reći koliko može izdržati u ovakvoj situaciji, niti je unutra, niti je vani, ne može izdržati dugo. Ali ja mislim da se ta agonija neće dalje produbljivati jer to naprosto nije u interesu, prije svega, ostatku Europske unije, odnosno eurozone. Dijalog je nužan i neka rješenja, neki kompromisi se moraju realizirati.

Je li ovo pat pozicija - i što bi mogao sadržavati novi prijedlog grčke vlade?

Ja mislim da će novi prijedlog grčke vlade biti nešto manje radikalan nego što je bio sada. Bez obzira što je ojačan pregovarački legitimitet nakon referenduma, mislim da nije pat pozicija. Tu komociju pat pozicije ne može si dozvoliti eurozona, odnosno vjerovnici.

DRAMA SE NASTAVLJA, EUFORIJE NEMA - Banke u Grčkoj ostaju zatvorene

Je li Europa spremna na izlazak Grčke iz eurozone? Koliko to može naštetiti euru i cijelom gospodarstvu?

Moja teza je da Europa nije spremna za izlazak bilo koga iz eurozone pa tako ni Grčke jer ovdje je puno više riječi o demokraciji i odnosima moći nego što je riječ o ekonomiji i novcu. Ja se nadam da će europske institucije, europska demokracija izdržati ovaj test. U protivnom, bilo kakvo narušavanje eurozone, odnosno projekta eura koji je prvenstveno politička projekcija, a tek onda ekonomska, dovodi pod upitnik ideju europske integracije, europskog ujedinjenja i europske političke unifikacije.

To bi bila svojevrsna kapitulacija...

Apsolutno. To bi bio dokaz da je moguće relativno lako napraviti jedinstveno europsko tržište, zajedničko tržište, roba, usluga, financijskih usluga, a izuzetno teško da je, odnosno nemoguće, napraviti projekt jedne europske socijalne države. To bi bio čisti pluskvamperfekt.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene