Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini
Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini Foto: Afp

Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme prosvjeda koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijetla. Europska unija je zgrožena.


U subotu ujutro u Iranu su obješeni prvak u karateu i dječji trener. Osuđeni su na smrt zbog povezanosti s masovnim prosvjedima koji u Iranu traju mjesecima. 

Državna agencija Fars News izvijestila je kako su ubijeni prvak u karateu Mohammad Mehdi Karami i dječji trener Seyed Mohammad Hosseini.

Sredinom prosinca Mehdijev otac Mašalah Karami na društvenim je mrežama objavio snimku u kojoj moli vlasti da ponište odluku o smrtnoj presudi njegovu sinu, kojega je opisao kao prvaka u karateu, reprezentativca i osvajača nagrada u brojnim natjecanjima u Iranu.

Karami je lokalnim medijima kazao kako obiteljski odvjetnik nije uspio doći u posjed niti pregledati dosje njegova sina.

Odvjetnik Mohamed Aghasi u subotu je tvitao kako Karamiju nije omogućeno da posljednji put vidi članove svoje obitelji prije pogubljenja.

Po podacima organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu, Karami je imao 22 godine, a po podacima nevladinih udruga Hoseiniju je bilo 39.

EU "zgrožen" dvama novim pogubljenjima u Iranu

Europska unija "zgrožena je" viješću o pogubljenju Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su uhićeni i osuđeni na smrt zbog povezanosti s masovnim prosvjedima koji u Iranu traju mjesecima, rekla je u subotu glasnogovornica šefa diplomacije EU-a Josepa Borrella.

EU, koja osuđuje "najnoviji znak nasilne represije nad prosvjedima", "još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni protiv prosvjednika, koja je za svaku osudu" te da "bez odgode ponište već izrečene smrtne kazne" za osobe koje su sudjelovale u prosvjedima, stoji u objavi glasnogovornice Nabile Massrali.

Nizozemska vlada će drugi put u mjesec dana pozvati iranskog veleposlanika u Nizozemskoj kako bi izrazila duboku zabrinutost zbog pogubljenja prosvjednika, rekao je u subotu nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

"Zgrožen sam vijestima o užasnim pogubljenjima prosvjednika u Iranu. Pozvat ću iranskog veleposlanika da bih mu prenio našu golemu zabrinutost, a istodobno pozivam države članice EU-a da učine isto", tvitao je Hoekstra.

Ovakvi postupci još više ističu potrebu da Europska unija Iranu nametne oštrije sankcije od ovih koje trenutačno razmatra, kazao je Hoekstra.

Nizozemska je prošli mjesec pozvala na razgovor iranskoga veleposlanika u Haagu da bi izrazila negodovanje i prosvjedovala protiv pogubljenja prosvjednika u Iranu.

I francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je smrtnu kaznu i pozvalo Teheran "da posluša legitimne težnje iranskog naroda" prenosi agencija AFP.

Posvajanje djece iz Konga: Ilustracija - 5 Novi detalji spornog posvajanja: Poznato je kad će Hrvati uhićeni u Zambiji pred suca

"Smaknuća prosvjednika ne mogu biti odgovori na legitimne težnje za slobodom iranskog naroda", navodi francuski MVP te dodaje "Ova smaknuća nastavljaju se na brojna neprihvatljiva kršenja prava i temeljnih sloboda koje čine iranske vlasti".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je da se pojača pritisak Europske unije na Teheran.

Mohamad Mehdi Karami i Sejed Mohamad Hoseini obješeni su jer "nisu željeli pristati na brutalne i nehumane postupke" režima, napisala je na Twitteru.

Gužva na benzinskim postajama Mađari pohrlili na hrvatske benzinske: Skoro svaki automobil je stranih registracija

Te dvije užasne smrti ohrabruju nas da EU nastavi pritisak na Teheran, rekla je, a prenosi dpa.

Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme prosvjeda koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijetla.

U Iranu je, nakon smrti 16. rujna 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru iranske policije jer je navodno kršila kodeks odijevanja Islamske Republike, počeo masovni prosvjed. Kodeks ženama nalaže nošenje vela u javnosti.

Od početka prosvjeda iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s prosvjedima, a s današnjim pogubljenjima smrtna kazna je izvršena nad njih četiri. Ostali su procesi u tijeku. Aktivisti kažu da je s optužbama, čiji je krajnji ishod smrtna kazna, suočeno još desetak osoba.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju