Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije produljili su sankcije protiv Rusije, uvedene zbog njezine destablizirajuće uloge u Ukrajini, do kraja siječnja sljedeće godine.


Šefovi diplomacija zemalja članica, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, formalno su potvrdili odluku koja je još prošli tjedan dogovorena na razini veleposlanika.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama zaprijetio Putinu Slika nije dostupna EU jedinstven o Ukrajini a podijeljen o ruskim sankcijama

EU je u srpnju prošle godine uvele sankcije protiv Rusije, a u rujnu su još pojačane. Te sankcije, uvedene na rok od godinu dana, uperene su protiv energetskog, obrambenog i financijskog sektora. Bio je to odgovor na aneksiju Krima i rusku potporu proruskim separatistima u Ukrajini.

Europska unija produljila sankcije Krimu

Sada su te sankcije produljene za još šest mjeseci tijekom kojih će EU moći procijeniti koliko Rusija poštuje sporazum iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini.

Čelnici EU-a su se na summitu u ožujku dogovorili da će zadržati sankcije dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden. Sporazum iz Minska, između ostaloga, predviđa da ukrajinske vlasti uspostave kontrolu na granici Rusije s Ukrajinom i u dijelu u kojem živi ruska većina, čime bi proruski separatisti bili odsječeni od Moskve.

Rusija negoduje

Rusija vjeruje da su sankcije Zapada neutemeljene, kazao je glasnogovornik Kremlja nakon što je Europska unija odlučila produljiti sankcije do 31. siječnja 2016. zbog ruske uloge u Ukrajini.

"Govoreći o sankcijama reciprocitet je osnova našeg pristupa", kazao je novinarima glasnogovornik Dmitrij Peskov. Ruski dužnosnici kažu kako će Moskva najvjerojatnije produljiti zabranu uvoza hrane sa Zapada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook