Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska unija produljila sankcije Krimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice Europske unije u petak su produljile zabranu trgovine i investicija na Krimu za dodatnu godinu dana, što znači da bi i svako sudjelovanje Europljana u ruskom crpljenju nafte i plina u Crnom moru bilo protuzakonito, kao i uplovljavanje kruzera u luke na tome ukrajinskom poluotoku što ga je anektirala Rusija.

Sankcije su donešene nakon što je Rusija u ožujku prošle godine anektirala Krim, čije je Unija naglasila protivljenje tome potezu Moskve.

Pročitajte i ovo Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

"EU i nadalje osuđuje ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja što ju je provela Ruska Federacija i ostaje predana punoj primjeni politike nepriznavanja (toga čina)", navodi se u obrazloženju.

Te mjere, koje vrijede do 23. lipnja 2016., uključuju zabranu uvoza u EU proizvoda s Krima.

Zabranjeno je i investiranje na Krimu, što znači da Europljani i europske tvrtke ne mogu kupovati nekretnine ni tvrtke na Krimu, ne mogu financirati krimske tvrtke niti surađivali u srodnim poslovima.

Nadalje, europskim je kruzerima zabranjeno pristajati u luke na Krimu, osim u slučaju nužde, a zabranjeno je i nuditi ostale vrste turističkih usluga na poluotoku.

Rusija odbila potpisati izvješće IAEA-e, kaže da Sevastopolj nije u Ukrajini

Zbog sankcija, nije moguće izvoziti iz EU na Krim proizvode i tehnologije za pronalaženje, crpljenje i proizvodnju nafte, plina i mineralnih goriva, kao i proizvoda koji se koriste u prijevozu, telekomunikacijama ili energetici.

Eu je uvela i sankcije za ruski financijski, obrambeni i energetski sektor zbog toga što smatra da Rusija podupire seperatiste koji se na istoku Ukrajine bore protiv vladinih snaga.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Unije u ponedjeljak u Luksemburgu produljiti te sankcije do 31. siječnja iduće godine, čime će dobiti vremena za procjenu u kolikoj mjeri separatisti i Moskva poštuju sporazum o primirju. O tome šestomjesečnom produljenju dogovorili su se stalni predstavnici članica EU u Bruxellesu u četvrtak, a očekuje se da će odluku poduprijeti ministri bez rasprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene