Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi korak u procesu

Na prijedlog Slovenije: EU u prosincu usvaja zaključke o spremnosti Hrvatske za šengensku zonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko predsjedništvo EU-om namjerava predložiti zaključke da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u šengenski prostor, koje bi ministri unutarnjih poslova trebali usvojiti na sastanku 9. i 10. prosinca, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Neposredno prije sastanka Vijeća za unutarnje poslove, nacrt zaključaka bit će na Odboru stalnih predstavnika država članica (Coreper).

Pročitajte i ovo Euro, ilustracija Imamo najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini Hrvatska ponovno na vrhu eurozone po inflaciji: U ostatku eurozone oslabila Čestitka Emmanuela Macrona LIJEPA GESTA VIDEO Čestitke Hrvatskoj na ulasku u Schengen i eurozonu pljušte sa svih strana: Macron se posebno potrudio

Tim zaključcima o ispunjavanju uvjeta za primjenu šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj i formalno bi se potvrdio završetak evaluacije.

Zaključci su prvi korak u procesu odlučivanja o pristupanju šengenskom prostoru. Paralelno s tim, u Vijeću se radi i na nacrtu odluke o primanju Hrvatske koja bi se trebala naći na dnevnom redu pod francuskim predsjedanjem koje počinje 1. siječnja 2022. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u četvrtak posjetio Zagreb, eksplicitno je da potporu Hrvatskoj.

"Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja", rekao je Macron na zajedničkoj konferencije za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za konačnu odluku potrebno je pribaviti mišljenje Europskog parlamenta. Riječ je o savjetodavnom postupku, u kojem Vijeće može ali ne mora uvažiti mišljenje zastupnika. Za odluku Vijeća potrebna je suglasnost svih 26 članica šengenskog procesa.

Cijeli postupak mogao bi trajati oko šest mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene