Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pristali su na sastanku u Bruxellesu na odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom, nakon što su saslušali glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza


Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremeni sporazum, koji pokriva trgovačke odredbe SSP-a još 29. travnja prošle godine. Međutim, na inzistiranje Nizozemske Privremeni sporazum se nije odmah počeo primjenjivati, kao što je to uobičajeno, zbog nedovoljne suradnje Beograda s Haškim sudom. Također je potrebna nova odluka Vijeća EU-a da bi se započeo postupak ratifikacije SSP-a.

Nakon ocjene glavnog haškog tužitelja da je Srbija nastavila poboljšavati suradnju s ICTY-em, Nizozemska je pristala na odmrzavanje Privremenog sporazuma, ali ne i na početak postupka ratifikacije SSP-a.

'Nizozemska je pristala odmrznuti stupanje na snagu trgovačkog sporazuma, nakon ocjene tužitelja Haškog suda', rekao je diplomatski izvor.

Za početak postupka ratifikacije SSP-a trebat će nova ocjena tužitelja Brammertza, koji očekuje da poboljšana suradnja dovede do uhićenja preostalih haških bjegunaca, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića. Nova Brammertzova ocjena očekuje se u lipnju sljedeće godine. (Hina)