Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija objavila je da je razočarana pregovorima s Iranom oko njegova spornog nuklearnog programa, koji su, smatraju u Uniji, bila posljednja šansa da se izbjegnu oštrije sankcije UN-a, dok je iranski pregovarač Saeed Jalili najavio da će Iran i unatoč mogućim novim sankcijama nastaviti razvijati svoj nuklearni program.


'Moram priznati da sam nakon pet sati razgovora očekivao više. Razočaran sam', izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana nakon pregovora u Londonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran poručio EU: Dobit ćete odlučan odgovor zbog politike sankcija Slika nije dostupna SAD proširio jednostrane sankcije Iranu

Iran je, međutim, ocijenio da su pregovori bili pozitivni i najavio njihov nastavak. Jalili je rekao da će njegova zemlja nastaviti
razvijati svoj nuklearni program, čak i ako Vijeće sigurnosti UN-a uvede nove sankcije.

'Iran je uklonio zabrinutosti i surađivao s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. No, ako neke zemlje žele iskoristiti Vijeće sigurnosti i njezine rezolucije kako bi zaustavile iranski nuklearni program, zasigurno neće uspjeti', rekao je Jalili novinarima u Londonu.

Zapadne zemlje strahuju da je program namijenjen dobivanju atomskog oružja i žele zamrzavanje postupka obogaćivanja urana.

Iran, jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, tvrdi da mu je
cilj dobivanje električne energije, na što ima neporecivo pravo.
Iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki rekao je da ništa neće odvratiti Iran od razvoja nuklearne tehnologije
i da je Washington 'izgubio' pokušavajući ga zaustaviti.

Predstavnici šest svjetskih sila - SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke - trebali bi se u subotu sastati u Parizu i usuglasiti nove sankcije koje će predložiti UN-u, unatoč različitim pristupima za rješavanje te krize.