Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU poziva Rusiju da otkloni ograničenje broja promatrača izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je danas zatražila od Rusije da ukloni, kako je rekla, "znatna ograničenja" broja međunarodnih promatrača na ruskim predsjedničkim izborima 2. ožujka.

"EU poziva Rusku Federaciju da ukloni ograničenja za promatračku misiju ODIHR-a na predsjedničkim izborima", kaže se u izjavi objavljenoj u Beču u ime predsjedatelja EU-a Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna To nije konačan broj Za lokalne izbore 2017. predloženo blizu 10.500 promatrača Slika nije dostupna Točan broj krajem tjedna Već prijavljeno 11.000 promatrača, broj nije konačan

Beč je sjedište ODIHR-a, ureda OESS-a zaduženog za promatranje izbora, a izjava, koja nije objavljena u Bruxellesu kao što je slučaj s većinom priopćenja predsjedatelja EU-a, izražava do sada najveću zabrinutost 27-člane Unije glede izbora u Rusiji.

ODIHR je u srijedu rekao da bi mogao odbiti promatranje ruskih predsjedničkih izbora 2. ožujka ukoliko mu Moskva ne dopusti praćenje tijeka kampanje od idućeg tjedna.

ODIHR kritizira vremenski raspored koji je predložila Moskva, prema kojemu njegovi promatrači mogu doći u četvrtak 28. veljače, samo tri dana prije izbora koji će se održati u nedjelju 2. ožujka. Usto se protivi ograničenju svoje misije na 70 promatrača.

Predsjednik ruskog izbornog povjerenstva Vladimir Čurov optužio je u četvrtak OESS, glavnu instancu za nadzor izbora u Europi, da "nema dovoljno poštovanja" prema Moskvi, nakon njegovih pritisaka u svezi s dolaskom promatrača na predsjedničke izbore 2. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene