Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozvali su političke čelnike u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od nacionalističke retorike i jednostranih poteza te izrazilo zabrinutost zbog političkog stanja u zemlji.


'Vijeće EU-a duboko je zabrinuto sveukupnim političkim stanjem u BiH i poziva političke vođe u zemlje da se suzdrže od nacionalističke retorike i jednostranih poteza', stoji u zaključcima ministara vanjskih poslova koji su se sastali u Bruxellesu. Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a poduprli su proces započet u studenom prošle godine u Prudu, gdje su se čelnici BiH dogovorili o načelima za ustavne promjene.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Dodik: "Govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo", Izetbegović: "Radije bih umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH" Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu"

'Vijeće snažno potiče nastavak procesa iz Pruda i traži da se postigne najširi mogući konsenzus te da se u tom kontekstu preuzete obveze brzo pretvore u konkretne zakonske rezultate i daljnji napredak', ističe se u zaključcima. Ministri su i službeno potvrdili austrijskog diplomata Valentina Inzka za posebnog predstavnika EU-a u BiH, kojeg je prošli tjedan Vijeće za provedbu mira imenovalo za novoga visokog predstavnika nakon odlaska slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka.