Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini upozorila je u ponedjeljak da EU ne priznaje nelegalnu rusku aneksiju Krima i Sevastopolja u povodu godišnjice referenduma koji je održan u tom dijelu Ukrajine.


"Godinu dana nakon nelegalnog i nelegitimnog referenduma i nelegalne aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, Europska unija ostaje čvrsto privržena suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", kaže se u izjavi za javnost Federice Mogherini.

Vezani članci Običan dan u Rusiji Običan dan u Rusiji: Objavili fotografije iz svakodnevice koja ni po čemu nije normalna Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

Proruski separatisti su na današnji dan prošle godine proveli kontroverzni referendum o priključenju Rusiji. Osim Rusije, koja je proglasila formalno priključenje dva dana nakon referenduma, nitko ne priznaje tu aneksiju.

Mogherini dodaje da će EU ustrajati u svom stajalištu o nepriznavanju toga nelegalnog čina, uključujući i kroz sankcije.

VIDEO Pojavio se Putin!

EU je lani zbog priključenja Krima uvela sankcije protiv predstavnika ruskih vlasti i lokalnih vlasti na Krimu, koji su omogućili provedbu referenduma. Kasnije je zbog pogoršanja krize na istoku Ukrajine proširila sankcije i na gospodarsko područje.

Druge zemlje uključujući SAD isto tako su nametnule sankcije. U izjavi se izražava duboka zabrinutost zbog stalnog jačanja vojnih snaga i pogoršanja situacije s ljudskim pravima na krimskom poluotoku, uključujući i negiranje slobode govora i progon pripadnika nacionalnih manjina.

Očekuje se da će čelnici EU-a razgovarati o sukobu u Ukrajini na summitu ovoga tjedna, a narednih mjeseci moraju donijeti odluku što učiniti sa sankcijama nametnutim Rusiji zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini.

Budućnost ovih sankcija uvedenih u srpnju i rujnu prošle godine na jednu godinu vjerojatno će ovisiti o provedbi sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini potpisan prošloga rujna u Minsku.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu da se sankcije trebaju nastaviti "sve dok Minsk ne bude proveden u potpunosti" što je signal Moskvi da "mora ispuniti svoje obveze prije nego se sankcije ukinu".

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius rekao je da su sankcije "jedini način na koji možemo održavati pritisak, a pritisak se mora održavati", u ponedjeljak uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook